Krasznahorkai: Könnyű volt Allen Ginsberggel barátkozni

Krasznahorkai: Könnyű volt Allen Ginsberggel barátkozni

.konyvesblog. | 2020. január 30. |

Krasznahorkai László a kilencvenes évek közepén ismerte meg Allen Ginsberget, egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak. Mindez abból a rövid interjúból derül ki, amelyet most tettek fel a Louisiana Channel oldalára. (Az interjú még tavaly nyáron készült a dániai Louisiana Literature fesztiválon.)

Az író elmesélte, hogy ők ketten elég gyorsan összebarátkoztak. "Ginsberggel elég könnyű volt barátkozni" - tette hozzá. Idősebb korára Ginsberg megmaradt olyannak, amilyen volt: nyitottnak, kommunikatívnak, talán csak egy dolgot vetett le addigra, a fiatalos exhibicionizmusát. Mindenesetre felajánlotta Krasznahorkainak, ahogy sok más ismerősének is, hogy ha New Yorkban jár, nyugodtan lakjon nála. Krasznahorkai most felidézte, hogy Ginsbergnek olyan konyhája volt, amilyet utoljára a hetvenes években Lengyelországban látott. Volt benne egy bilizöld kredenc - kiderült, hogy azt pont a lengyelektől vette az ócskapiacon.

Krasznahorkai szerint Ginsberg nagyon puritán életet élt, de az ajtója nyitva állt, így aki ott lakott, elkerülhetetlenül találkozott a barátaival, például a beatkorszak képviselőivel. "Messziről nézve ez fantasztikus, én is már így gondolok rá, közelről nézve viszont elég természetes volt" - mondta Krasznahorkai, aki elmesélte azt is hogy a Háború és háború írásakor nehézsége támadt, a regény hőse ugyanis elég excentrikus volt, neki pedig egy neutrális háttérre volt szüksége, "viszont New York minden volt, csak nem neutrális". Ginsberggel éjszakákon át beszélgettek erről a problémáról, és Krasznahorkai végül az ő tanácsai révén jött rá, mit kellene csinálnia.

A teljes beszélgetést itt tudjátok megnézni:

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!