Könyvesblokk: Ungváry, Läckberg, Gaiman & Pratchett

.konyvesblog. | 2019. május 27. |

A hétfői Könyvesblokkba ezúttal egy balatoni családregényt, egy - megcsalásról és igazságszolgáltatásról szóló - bosszútörténetet, és egy négykezes bestseller újrakiadását pakoltuk.

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Jelenkor Kiadó, 2019, 268 oldal, 3499 HUF

 

A múlt olykor könnyebben és hitelesebben tárulkozik fel, ha nem csupán az emberek személyes emlékeit faggatjuk, hanem tárgyi emlékek nyomába is eredünk. Ungváry Rudolf egy badacsonyi nyaraló évszázados történetét megörökítve rajzolta fel a Balaton-felvidéken letelepedett és ott a bortermelést meghonosító Lessner família és keresztény középosztályi környezetének hol szerencsés, hol végzetes fordulatokkal terhes sorsát. Számtalan, a valóságban létezett egyéniség bukkan fel, majd tűnik el a 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó históriában, amely a ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek és fényképek nyomán bontakozik ki. Egy feledésbe merülő, polgári erényekkel és önámításokkal, örömökkel és kétségbeesésekkel tarkított világ képében feltárul előttünk a magyar társadalom két évszázadnyi zajos történelme, melyben az egyetlen állandó elem a balatoni nyaraló - és vele az emlékezés rejtett vágya.

Camilla Läckberg: Aranykalitka

Camilla Läckberg: Aranykalitka

Fordította: Dobosi Beáta, Animus Kiadó, 2019, 352 oldal, 3980 HUF

 

Faye élete kívülről tökéletesnek tűnik, hiszen megvan mindene, amire csak vágyhat: remek férj, tündéri gyermek és egy luxuslakás Stockholm legelőkelőbb városrészében. A csillogó felszín alatt azonban a fjällbackai gyermekkor sötét emlékei szakadatlanul kísértik, és mindinkább úgy érzi, hogy rabmadár egy aranykalitkában. Régen erős és ambiciózus nő volt, ám a férje, Jack kedvéért feladta az álmait. Amikor rájön, hogy a férfi kihasználta és megcsalta, egy világ omlik össze benne. Kisemmizik, elveszíti az otthonát és a családját, teljesen padlóra kerül. Miután összeszedi magát, szilárdan eltökéli, hogy elégtételt vesz, és kieszel egy ördögi bosszútervet.

Neil Gaiman és Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman és Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Fordította: Horváth Norbert, Agave Könyvek, 2019, 334 oldal, 3480 HUF

 

1990-ben olyan dolog történt, amire azóta sem akadt sok példa a fantasy irodalomban, és talán azon kívül se. Terry Pratchett, a Korongvilág-regényekkel addigra ismertté és népszerűvé vált író összeállt Neil Gaimannel – aki akkoriban még javában képregényeket írt a DC-nek és kisebb angol kiadóknak, de a Sandmannel már nemzetközi hírnévre tett szert –, és Elveszett próféciák címmel összehoztak egy közös regényt a közelgő apokalipszisről, sok humorral és rengeteg olyan elemmel fűszerezve, melyek megelőzték a korukat. A könyvből legendás bestseller lett, és megalapozta Gaiman regényírói pályáját. A kötet újrakiadása most az Amazon és a BBC közös adaptációjához igazítva érkezik: a május 31-én debütáló hatrészes sorozat főbb szerepeiben olyan színészeket láthatunk majd, mint David Tennant, Michael Sheen és Jon Hamm, valamint Frances McDormand és Benedict Cumberbatch hangján szólal meg isten és a sátán karaktere. A sorozatot maga Gaiman írta, és végig felügyelte a forgatási munkálatokat is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.