Könyvesblokk: Tamás, Kartali, Nicholas Sparks

.konyvesblog. | 2016. április 04. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_1.jpg

Induljon a hét egy anya és Asperger-szindrómás fia mindennapjaival, egy meseíróból lett költővel és a végtelen hullámokban áradó szerelemmel. 

Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és kockafej

Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és Kockafej - A fiam autista, de nem zseni

Athenaeum, 2016, 163 oldal, 2990 HUF

 

Életrajzi regényében a fiával való kapcsolatába enged bepillantást Kartali Zsuzsanna, Zsombi születésétől egészen mostanáig, vagyis a kamaszkoráig. A fiú Asperger-szindrómás, ami a hollywoodi filmek által sugallt képpel ellentétben nem jelenti azt, hogy különleges képességei, vagy kiugróan magas IQ-ja lenne. Kartali a könyvben megkísérli megválaszolni a gyakran intézett kérdéseket, és azokat is, amiket nem mernek feltenni neki, és bemutatja a hol rosszindulatú, hol értetlen, hol kíváncsi tekintetektől kísért hétköznapjaikat. Kötelező mindenkinek, aki egy kicsit jobban szeretné érteni az autizmust.

Cikkünk a könyvről erre>>

Tamás Zsuzsa: Mit tud a kert

Tamás Zsuzsa: Mit tud a kert

Magvető, 2016, 64 oldal, 1990 HUF

 

Újra divattá tenni a versolvasást a fiatalok körében. Ez volt a Magvető elsődleges célja az Időmérték-sorozattal, amelynek második darabját az eddig leginkább mesekönyveiről ismert Tamás Zsuzsa írta, és ahogy a sorozatindító Röhrig-kötet, ez is pont elfér a kordzakó zsebében. A Mit tud kerttel kapcsolatban Takács Zsuzsa a fülszövegben József Attilát, Kafkát és Pilinszkyt emlegeti, „az idegenség modern és későmodern emberének tapasztalatát”, bátor és női hangot. "Kitárják előttünk a kert, első és végső otthonunk kapuját."

„Ahogy védtelenné váltak a fészkek./Ahogy a semmi gubbaszt a fán./Sötétedik. Lomhán moccan/fáradt ködök közt a délután./Önmaga függönye: egyablaknyi ég./E benti télhez pontosan elég.” (Jelek, részlet)

Nicholas Sparks: Engem láss!

Nicholas Sparks: Engem láss!

Fordította: Gömöri Péter, General Press, 2016, 576 oldal, 3990 HUF

 

 

Úgy tűnik, Daniel Steel férfikiadása hisz benne, hogy az ellentétek vonzzák egymást, új regényének szerelmespárja ugyanis nem is lehetne különbözőbb. Colin igazi rosszfiú, aki állandóan küzd azért, hogy mindig a sárga köves (esetében a helyes, erőszakmentes) úton maradjon, Maria viszont egy munkamániás, józan és mértékletes lány, aki valószínűleg egy tisztességes férfit álmodott maga mellé. A romantikus regények első számú szabálya, hogy a szakadó esőben örök szerelmek köttetnek, és Sparks hőseinek is az eső lesz a vesztük. Szerelmüket egy Maria múltjából felbukkanó árny teszi próbára, a kérdés már csak az, hogy a bosszú megöli vagy megerősíti-e kapcsolatukat. Nem lennénk meglepve, ha az Engem láss! hősei egyszer a mozivászonról integetnének vissza.

Megjelenés: április 14.