Könyvesblokk: Szabó, Kertész, Fiala

.konyvesblog. | 2019. április 08. |

Egy olvasást segítő mese, egy videócsatorna-sztár története és egy Balaton-parti nyomozás sztorija került a hétindító Könyvesblokkba, melybe ezúttal a friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Szabó Borbála: Az átszívó porszívó - Most én olvasok!

Pozsonyi Pagony, 2019, 48 oldal, 2200 HUF

 

A Most én olvasok! egy négyrészes sorozat, amely kimondottan a kezdő olvasókat célozza: a felkért szerzők könyvei fokozatosan nehezednek, így az olvasást egyelőre még csak gyakorló gyerekek bátran vághatnak neki az újabb köteteknek. Szabó Borbála Az átszívó porszívó című kötete (első szint) három testvér kalandjait követi nyomon, akik a dédnagymamánál töltik a délutánt. A fekete-fehér fényképek nézegetése és a régi idők felidézése egy ponton azonban nem várt fordulatot vesz: a dédnagymama ugyanis bekapcsolja ósdi porszívóját, és a gyerekek hirtelen teljesen másutt találják magukat. A kötetet Baranyai (b) András illusztrálta.

Kertész Edina: A milliomos szamár

Kertész Edina: A milliomos szamár

Manó Könyvek, 2019, 160 oldal, 2490 HUF

 

Robi, a szamár váratlanul lesz gazdag és híres, miután hatalmas nézettséget ér el a videócsatornáján. Valószínűleg sok gyerek álmodozik hasonló sikerről, de hogyan boldogul az, akinek tényleg az ölébe pottyan egy ilyen lehetőség? Vajon a népszerűség és a hírnév megváltoztatja a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? És hogyan éli túl, mikor egy csapásra mindent elveszít? Kertész Edina az első magyar orvosnő története után teljesen kortárs közegbe helyezte legújabb gyerekregénye cselekményét, melynek fő témái a siker, a bukás és önmagunk megtalálása. Az illusztrációkat Hajba László készítette.

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2019, 268 oldal, 3299 HUF

 

A Duna menti rejtélyek után Fiala Borcsa helyszínt váltott, és legújabb ifjúsági regényének főszereplői a Balaton-felvidéken igyekeznek megfejteni az egyre sokasodó titkokat. Krisztinek és Hubának ugyanis különféle kódokat és találós kérdéseket kell feltörnie és megválaszolnia, hogy rábukkanjon a kincsre. De eközben egy valódi bűnszövetkezet is dolgozik a Balaton-partján: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan. A dupla rejtély megoldása közben az olvasó is nyomozóvá válik, bónuszként pedig – a kalandozások során – bejárja Révfülöpöt, a Folly Arborétumot és Hegyestűt, megkeresi a mindszentkállai titkos lépcsőt és bekukkant Csobánc várába is. A nyomozós kalandokat Bernát Barbara illusztrálta.