Könyvesblokk: Leunens, Koontz, Shalev

.konyvesblog. | 2019. május 13. |

Ha új hét, akkor új Könyvesblokk: ezúttal egy hazugságokban szövődött szerelem, valamint egy kiugrott FBI-ügynök fordulatos menekülésének sztorija került a válogatásunkba, harmadikként pedig egy két szálon futó, párhuzamosan kibontakozó történet, melynek hőseit fél évszázad választja el egymástól.

Christine Leunens: Cellába zárva

Christine Leunens: Cellába zárva

Fordította: Tábori Zoltán, Athenaeum Kiadó, 2019, 328 oldal, 3999 HUF

 

Johannes a Hitlerjugend ifjú tagja, aki a háborúban súlyosan megsebesül, hazatérve pedig azzal szembesül, hogy a családtagjai egy zsidó lányt bújtatnak a padláson. A fiú beleszeret Elsába, aki viszont mást szeret, így aztán a fiú, hogy elérje céljait, hazudni kezd, hiszen tudja: csak addig van esélye a boldogságra, amíg tart a háború. Johannes szerencsétlenségére hamarosan béke lesz, a fiú viszont ezt úgy tálalja Elsa felé, hogy a németek győztek, így a biztonsága érdekében nem szabd kilépnie az utcára. A regényből Taika Waititi készített filmet, a főszerepben Scarlett Johanssonnal és Sam Rockwell-lel.

Dean Koontz: A görbe lépcső

Dean R. Koontz: A görbe lépcső

Fordította: Farkas Veronika, 21. Század Kiadó, 2019, 463 oldal, 3990 HUF

 

Jane Hawk ezúttal a különös, járványszerűen terjedő öngyilkosságok és gyilkosságok ellen száll harcba, amelyek szerte az országban szedik áldozataikat. Jane kiugrott FBI-ügynökből lett menekülő törvényen kívüli, akire a kormányzat ügynökei mellett az összeesküvés mögött álló bűnszövetkezet emberei is vadásznak. Jane ellenfelei mindent megtesznek, hogy holtan lássák. Ha pedig nem képesek megölni, Jane maga kívánja: bárcsak inkább halott lenne.

Meir Shalev: Egy galamb és egy fiú

Meir Shalev: Egy galamb és egy fiú

Fordította: Rajki András, Helikon Kiadó, 2019, 521 oldal, 4299 HUF

 

A független Izrael Állam 1948-as kikiáltását követő háborúban - amikor még postagalambok segítették a harctéri kommunikációt - egy halálosan megsebesült fiatal galambász útjára engedi utolsó madarát, különleges búcsúajándékot küldve távoli kedvesének. A "Csecsemő" becenévre hallgató fiú tragikus története szárnyra kap, és generációkon átívelve kíséri végig Jáir Mandelszon, egy középkorú, az ország madarait jól ismerő idegenvezető életét, aki kudarcba fulladó házasságából menekülve, haldokló édesanyja végakaratának engedelmeskedve épp álmai házát igyekszik megtalálni, melynek során újra találkozik rég nem látott egykori szerelmével. És a párhuzamosan kibontakozó, fél évszázaddal elválasztott két történet egyre közelebb kerül egymáshoz, ahogyan egymás után kirepülnek csontkalickájukból az emlékezet postagalambjai - felelevenítve megszakadt kapcsolatokat, összekötve messzi sorsokat, múltat és jelent.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.