Könyvesblokk: Harris, Saylor, Kepler

.konyvesblog. | 2018. április 23. |

A hétfőt - és ezzel az egész hetet - krimikkel és thrillerekkel indítjuk. Robert Harris a müncheni konferencia idejére kalauzol, Steven Saylor a történelem egyik leghíresebb gyilkosságát idézi meg, a Lars Kepler szerzőpáros pedig ismét a hipnózis segítségével igyekszik közelebb jutni egy brutális bűneset megoldásához.

Robert Harris: München

Robert Harris: München

Fordította: Bihari György, Gabo Kiadó, 2018, 352 oldal, 3990 HUF

 

Chamberlain és Hitler is Münchenbe tart, a kíséretükben egy-egy ambiciózus fiatalemberrel. Hugh Legat a brit külügy ifjú reménysége, aki még az oxfordi évekből ismeri a náci bürokráciában dolgozó Paul von Hartmannt. Utóbbi diplomata – és a Hitler megbuktatásán ügyködő mozgalom tagja. Európában a helyzet pattanásig feszült, a müncheni konferencia sikere vagy kudarca pedig döntő fontosságú lehet. Harris új regénye árulásról, lojalitásról és a bizalom megrendüléséről is szól.

Steven Saylor: Caesar trónja

Steven Saylor: Caesar trónja

Fordította: Heinisch Mónika, Agave Könyvek, 2018, 413 oldal, 3680 HUF

 

Gordianus épp a visszavonulását fontolgatja, amikor martius 10-e reggelén először Cicero, majd Caesar is a házába hívatja. Mindketten azt kérik tőle, igyekezzen felderíteni egy összeesküvést a római szenátus által élethosszig diktátornak választott Julius Caesar ellen. Utóbbi ugyanakkor mást is közöl vele: a szenátus következő ülésén, martius 15-én nagy kegyben kívánja részesíteni a nyomozót, olyanban, amely nemcsak az ő életét, hanem az egész családja jövőjét is megváltoztatja. Gordianusnak tehát le kell lepleznie a Julius Caesar életére törő cselszövőket. Már, ha léteznek.

Lars Kepler: Lesben

Lars Kepler: Lesben

Fordította: Papolczy Péter, Animus Kiadó, 2018, 476 oldal, 3980 HUF

 

A Lars Kepler szerzőpáros A hipnotizőr című regényében (kritikánkat olvasd el ITT!) bukkant fel először Dr. Erik Maria Bark, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáter alakja, akinek az ötödik részben egy brutális gyilkosság részleteinek felderítéséhez kéri a rendőrség a segítségét. Egy asszonyról szokatlan videót kap a rendőrség, másnap pedig a nőt meggyilkolják. A férje bukkan rá a holttestére, de annyira sokkolja a látvány, hogy eltünteti a nyomokat, és ágyba fekteti az asszonyt, mintha csak aludna. Emlékképei törlődnek, ezek feloldásában Dr. Barknak lehet kulcsszerepe. A rendőrségnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére is, ám ő a szóbeszéd szerint egy évvel ezelőtt vízbe fulladt.