Könyvesblokk: Harris, Saylor, Kepler

.konyvesblog. | 2018. április 23. |

A hétfőt - és ezzel az egész hetet - krimikkel és thrillerekkel indítjuk. Robert Harris a müncheni konferencia idejére kalauzol, Steven Saylor a történelem egyik leghíresebb gyilkosságát idézi meg, a Lars Kepler szerzőpáros pedig ismét a hipnózis segítségével igyekszik közelebb jutni egy brutális bűneset megoldásához.

Robert Harris: München

Robert Harris: München

Fordította: Bihari György, Gabo Kiadó, 2018, 352 oldal, 3990 HUF

 

Chamberlain és Hitler is Münchenbe tart, a kíséretükben egy-egy ambiciózus fiatalemberrel. Hugh Legat a brit külügy ifjú reménysége, aki még az oxfordi évekből ismeri a náci bürokráciában dolgozó Paul von Hartmannt. Utóbbi diplomata – és a Hitler megbuktatásán ügyködő mozgalom tagja. Európában a helyzet pattanásig feszült, a müncheni konferencia sikere vagy kudarca pedig döntő fontosságú lehet. Harris új regénye árulásról, lojalitásról és a bizalom megrendüléséről is szól.

Steven Saylor: Caesar trónja

Steven Saylor: Caesar trónja

Fordította: Heinisch Mónika, Agave Könyvek, 2018, 413 oldal, 3680 HUF

 

Gordianus épp a visszavonulását fontolgatja, amikor martius 10-e reggelén először Cicero, majd Caesar is a házába hívatja. Mindketten azt kérik tőle, igyekezzen felderíteni egy összeesküvést a római szenátus által élethosszig diktátornak választott Julius Caesar ellen. Utóbbi ugyanakkor mást is közöl vele: a szenátus következő ülésén, martius 15-én nagy kegyben kívánja részesíteni a nyomozót, olyanban, amely nemcsak az ő életét, hanem az egész családja jövőjét is megváltoztatja. Gordianusnak tehát le kell lepleznie a Julius Caesar életére törő cselszövőket. Már, ha léteznek.

Lars Kepler: Lesben

Lars Kepler: Lesben

Fordította: Papolczy Péter, Animus Kiadó, 2018, 476 oldal, 3980 HUF

 

A Lars Kepler szerzőpáros A hipnotizőr című regényében (kritikánkat olvasd el ITT!) bukkant fel először Dr. Erik Maria Bark, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáter alakja, akinek az ötödik részben egy brutális gyilkosság részleteinek felderítéséhez kéri a rendőrség a segítségét. Egy asszonyról szokatlan videót kap a rendőrség, másnap pedig a nőt meggyilkolják. A férje bukkan rá a holttestére, de annyira sokkolja a látvány, hogy eltünteti a nyomokat, és ágyba fekteti az asszonyt, mintha csak aludna. Emlékképei törlődnek, ezek feloldásában Dr. Barknak lehet kulcsszerepe. A rendőrségnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére is, ám ő a szóbeszéd szerint egy évvel ezelőtt vízbe fulladt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.