Könyvesblokk: 5+1 könyv a FOCIRÓL!

.konyvesblog. | 2018. július 02. |

A krimik után ezúttal a sportra koncentrál a hétfői Könyvesblokk, azon belül is a focira. Ki volt a legnagyobb visszatérő, ki írta az idei vb legmániákusabb könyvét, mi volt az Aranycsapat előtt és mit kell tudni az orosz fociról? Mutatunk 5+1 könyvet, melyekből ez kiderül - meg még sokkal több is.

Takács Tibor: Büntetőterület

Takács Tibor: Büntetőterület - Futball és hatalom a szocialista korszakban

Jaffa Kiadó, 2018, 230 oldal, 3490 HUF

 

A foci és a hatalom viszonyát vizsgálja Takács Tibor új könyve, egészen pontosan azt, hogy miért fordított akkora figyelmet a kommunista állambiztonság a focira és a játékosokra? Mit kerestek a stadionokban, a lelátókon, az öltözőkben, a kádereknek fenntartott kormánypáholyokban? Miként kezelték és mire használták a rezsim vezetői a labdarúgókat? A Büntetőterület a focit nagy tömegekre ható társadalmi és kulturális jelenségként vizsgálja: a szocialista rendszer irányítói, a legfelsőbb állami és pártvezetés mindig is komoly veszélyforrásnak tekintették, ugyanakkor nagyon is tisztában voltak azzal, hogy a sporteredmények milyen fontos szerepet játszanak a rendszer elfogadottságában.

David Bolchover: A legnagyobb visszatérés

David Bolchover: A legnagyobb visszatérés

Gabo Kiadó, 2018, 298 oldal, 3990 HUF

 

A legsötétebb időktől a futballdicsőségig alcímet viseli David Bolchover könyve. Hőse nem más, mint az első szupersztár futballedző, Guttmann Béla, aki a háború előtt az MTK és a Hakoah Wien játékosa volt; később a nácik munkaszolgálatba hurcolták, ahonnan megszökött. A háború után edzőként lett sikeres, 1961-ben a Benfica edzőjeként magasba emelte a bajnokcsapatok Európa-kupáját – és hőstettét megismételte a következő évben. Felemelkedett a haldokló Európában, és tizenhat év alatt a kontinens bajnokává vált: Guttmann a futballtörténelem legnagyszerűbb visszatérését csinálta meg.

Dénes Tamás és Szegedi Péter: Az 1938-as magyar vb-ezüst – ...és ami mögötte van

Dénes Tamás és Szegedi Péter: Az 1938-as magyar vb-ezüst - ...és ami mögötte van

Akadémiai Kiadó, 2018, 416 oldal, 5400 HUF

 

Az Aranycsapat előtti korszakba vezet Dénes Tamás és Szegedi Péter új könyvbe, amely az 1938-as magyar-olasz vb-döntőnek állít emléket, rengeteg meglepő tényt, összefüggést felvonultatva, történelmi és társadalmi kontextusba helyezve a történéseket. Bármilyen hihetetlenül hangozzék is: a magyar csapat már 1938-ban, mindössze 16 évvel az Aranycsapat előtt vb-döntőt játszott. De nemcsak a játékosok, hanem az edzők is nagyot alakítottak: ekkoriban volt olyan év, hogy a kétszeres világbajnok Olaszországban a 18 első osztályú csapatból 12-nek magyar volt az edzője. Ezért is volt különösen érdekes az 1938-as vb-döntő, ahol a tanítvány találkozott a mesterrel. Ez a vb abból a szempontból is izgalmas volt, hogy már nagyon érződött az egy évvel később kitört második világháború előszele.

Ackermann Sándor: Putyin játéka - Oroszország és a futball

Ackermann Sándor: Putyin játéka - Oroszország és a futball

Helikon Kiadó, 2018, 266 oldal, 3999 HUF

 

A futball, a politika és a gazdasági élet összefonódásán keresztül mutatja be új könyvében Ackermann Sándor Oroszországot. A kötet rámutat egyebek között arra, ahogy a féldiktatórikus rendszer a sportot is a markában tartja, ahogy a dúsgazdag oligarchák – gyakran a hatalom kívánságára, sőt utasítására – öntik a pénzt a futballba, ahogy az orosz sportolókat szervezetten doppingolásra kényszerítik, és ahogy a sportlétesítmények építése során óriási összegek vándorolnak Putyin barátainak bankszámlájára. A könyvből persze nem maradhattak ki a focis sztorik sem, meccsekről, legendás játékosokról, sikerekről és kudarcokról.

Csepelyi Adrienn: Belemenés

Csepelyi Adrienn: Belemenés - Futball és egyéb társművészetek

Európa Könyvkiadó, 2018, 306 oldal, 3299 HUF

 

„A Belemenés attól izgalmas könyv, hogy az elbeszélőnek a kulturális hagyomány szerint nincs joga rajongani a fociért. Se a szocializáció, se a társadalmi közeg nem segíti a rajongás megélésében, amit egyébként Csepelyi olyan természetesnek vesz, hogy szórakoztatóan ad hangot azoknak a nőknek, akiknek magyarázkodniuk kell a foci-vb idején” – írtuk a foci-vb legmániákusabb könyvéről, melyet történetesen egy nő írt. A Belemenés valóban a foci-rajongásról szól, „arról a megmagyarázhatatlan őrületről, amikor a rajongás tárgya szervezni nem kezdi az életet, az időt, a társadalmi kapcsolatokat, sőt a magánéletet vagy a testhez való viszonyt is”.

Dénes Tamás és Lakat T. Károly: Régi csibészek – Nagy vagányok, nagy futballisták

Dénes Tamás és Lakat T. Károly: Régi csibészek – Nagy vagányok, nagy futballisták

Kossuth Kiadó, 2018, 257 oldal, 3800 HUF

 

A legendás magyar és külföldi fociklasszikusokkal két csapatot (11-11) is kitehetne Dénes Tamás és Lakat T. Károly könyve. Kiderül belőle, miért ült börtönben a hőskor leghíresebb futballistája, Schlosser Imre. Hogyan került a világbajnoki részvételébe (és ezüstérmébe) Cseh Matyinak egy rangadó utáni verekedés? Valóban az éjszaka császárai voltak-e a futballisták a hatvanas évek Budapestjén, hol siklott ki Törőcsik András élete, miért került a gulágra Eduard Sztrelcov, miért tekintette szinte a fiának Higuitát, a kolumbiai kapust a kilencvenes évek leghíresebb drogkereskedője? Ki volt a botrányhős, aki az angol futball első üzletembere is volt egyben, ki az a kétszeres világbajnok brazil csillag, aki megölte az anyósát és miért nem lett világsztár Kocsis Lajos?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.