Kitiltották a Harry Pottert egy iskolából, mert a benne lévő átkok veszélyesek lehetnek

.konyvesblog. | 2019. szeptember 02. |

hpgif.gif

Időről időre hallani olyan esetekről, hogy egyes közösségekben, iskolákban betiltják a Harry Pottert, sőt már olyan is történt, hogy rituálisan elégették J.K. Rowling könyveit. Többnyire a sátánizmus vagy okkultizmus vádjával szokták illetni a történetet, de most egy amerikai katolikus iskolában az egyik pap még messzebbre ment: Den Rehill szerint a hétkötetes bestsellert azért kell kitiltani az iskola könyvtárából, mert a benne szereplő átkok és varázsigék veszélyesek lehetnek.

A Nashville-i St Edward Catholic Schoolban tanító tiszteletes egy köremailben írta meg a szülőknek, hogy amerikai ördögűzökkel, valamint a Vatikánnal és konzultált az üggyel kapcsolatban. Majd kifejtette, hogy Rowling könyveivel az a baj, hogy úgy ábrázolja a mágiát, mintha jó is lehetne, ami egy „okos megtévesztés”. Szerinte a történetben szereplő átkok valódiak, és ha felolvassuk őket, azzal gonosz szellemeket idézhetünk meg.

Az esetről a The Tennessean nevű lap írt, amely megkérdezte a helyi egyházmegye vezetőjét is  Rebecca Hammel azt nyilatkozta, a katolikus iskola papja fel van hatalmazva arra, hogy maga döntsön az ilyen kérdésekben, mivel a katolikus egyháznak nincs hivatalos álláspontja a Harry Potterrel kapcsolatban. Azt egyébként lehet tudni, hogy a korábbi pápa, XVI. Benedek nem volt oda a varázslóvilágért. Ellenezte a történetet, mert úgy gondolta, az megrontja a fiatalokat.

Forrás: The Guardian, Independent

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.