Kitépett füzetlapra jegyzetel Rowling

Kitépett füzetlapra jegyzetel Rowling

.konyvesblog. | 2014. július 02. |

JK-Rowlings-Phoenix-Plot-Outline.jpg

Bár a Harry Potter-univerzum cselekménye korántsem nevezhető olyan bonyolultnak, mint mondjuk David Foster Wallace kultikus Infinite Jest-ének története (az 1079 oldalas regényhez egy 524 oldalas magyarázó esszé is született, Elegant Complexity címmel), JK Rowling sem úszta meg jegyzetelés nélkül. A képen a HP-sorozat ötödik részéhez, a Harry Potter és a Főnix Rendjéhez készített feljegyzései láthatóak.

A kitépett füzetlapra Rowling a könyv 24 fejezetéből 13-at vázolt fel és látott el jegyzetekkel, lefedve ezzel a kötet csaknem teljes sztoriját.

A Prófécia címkével ellátott jegyzetek arra a jóslatra vonatkoznak, ami miatt Harry aggódja végig az egész ötödik epizódot. („És egyikük meghal a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik”.) A Cho/Ginny címke a Cho Chang és Ginny Weasley közreműködésével kialakuló szerelmi szálra, a DA (vagyis Dumbledore’s Army) pedig a Dumbledore Seregére nevű diákcsoportra utal, akik szembeszállnak a halálfalókkal. Az O of P (vagyis Order od Phoenix) a Főnix Rendjére vonatkozik, Snape/Harry értelemszerűen Piton és a főhős életének történésire, a Hagrid/Grawp címkét kapó jegyzetek pedig Hagridra, a hőséges barátra, és féltestvérére, a gyámoltalan óriásra utalnak.

Ti melyik magyar író jegyzeteit olvasgatnátok szívesen?

Forrás: OpenCulture (a kép is itt nézhető meg nagyban)