Általános cikkek gabriel_garcía_márquez

Kiengedték a kórházból Gabriel García Márquezt

.konyvesblog. | 2014. április 09. |

85845Gabriel-García-Márquez-cumple-85-años.jpgKórházba került a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez. A Száz év magány szerzője évtizedek óta Mexikóvárosban él; sajtóhírek szerint most fertőzés és kiszáradás gyanújával került egy ottani klinikára. - írtuk pár napja, ám az író nyolc nap után elhagyhatta a kórházat.

A mexikói nemzeti orvostudományi intézet szóvivőjének tájékoztatása szerint a 87 éves író orvosai kedden döntöttek úgy, kiengedik a kórházból Márquezt, akiről úgy tudják, hazatért mexikóvárosi otthonába. Jaqueline Pineda azonban azt is hozzátette, hogy idős kora miatt az író egészségi állapota törékeny.

Gabriel García Márquez múlt hétfőn került be a kórházba légúti gyulladás és dehidratáltság miatt, a hivatalos tájékoztatás szerint azonban jól reagál az antibiotikumos kezelésre. Mint a szerző fia, Gonzalo García Barcha a múlt héten elmondta, apja enyhe fertőzést kapott, elsősorban a kora miatt vitték be a kórházba.

Gyors felépülést kívánt az írónak Enrique Pena Nieto mexikói, valamint Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, és üzent Márqueznek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet második számú vezetője, Iván Márquez is, aki a kolumbiai kormánnyal Havannában folyó béketárgyalásokról kívánt jobbulást.

A Száz év magány, a Szerelem a kolera idején és más klasszikussá vált művek szerzője évtizedek óta Mexikóvárosban él, az utóbbi időben azonban már visszavonultan. 1999-ben nyirokcsomórákot diagnosztizáltak nála, és az elmúlt években több hír is szólt arról, hogy demenciában szenved. Legutóbb márciusban, születésnapja alkalmából jelent meg a nyilvánosság előtt: a házánál üdvözölte a fotósokat és az újságírókat, de nem szólalt meg.

(MTI)