Ki írta valójában a Millennium-trilógiát?

Könyves Magazin | 2010. február 01. |

Stieg Larsson svéd krimiszerző Millennium-trilógiája az elmúlt évek egyik legnagyobb világsikere volt, 12 millió példányban kelt el - ám az utóbbi időben új "krimi" bontakozik ki a 2004-ben váratlanul elhunyt bestselleríró körül: egyáltalán ő írta-e a három regényt.

Több volt kollégája nyilvánosan megkérdőjelezte tehetségét és annak a feltételezésének adott hangot, hogy könyveit, amelyek a dúsgazdag svéd ipari elit sötét oldalait ábrázolják, részben vagy egészben talán nem is ő, hanem élettársa írta.

A botrány januárban robbant ki: Kurdo Baksi, Larsson egyik volt kollégája, aki a ma már megszűnt Expo című magazinban dolgozott együtt vele, igen kritikus könyvet tett közzé,  többek között azt állította volt munkatársáról, hogy saját maga találta ki riportjait. Anders Hellberg, a TT svéd hírügynökség munkatársa egy újságcikkben azt írta, hogy bár csodálja Larsson csodálatos kutatói képességeit és univerzális tudását, gyenge írónak tartja és úgy gondolja, hogy valószínűleg élettársa, Eva Gabrielsson írta a három regény javát. Hellberg a TT-nél dolgozott együtt Larssonnal.

A napilap főszerkesztője azonnal visszautasította Hellberg állításait, Eva Gabrielsson pedig, aki 32 éven át élt együtt az íróval, "karaktergyilkosságnak" nevezte a vádakat.

A vitát ez annak ellenére sem csitította el, hogy megszólalt Eva Gedin, aki a három regény - a Magyarországon is megjelent A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől - szerkesztője volt a Norstedt kiadónál. Ő "értelmetlen spekulációnak" minősítette a trilógia szerzőségét kétségbe vonó feltevéseket és leszögezte: "Nyilvánvalóan Larsson írta a könyveket".

Maga Gabrielsson azonban adós maradt az egyértelmű cáfolattal. A volt élettárs hevesen visszautasította a Larsson újságírói módszereire vonatkozó vádakat, de meglehetősen ködösen nyilatkozott arról, hogy neki személyesen milyen szerepe volt a három regény megszületésében. A Politiken című dán lapnak küldött e-mailjében így fogalmazott: "Nehéz ma áttekintenem, hogy mi az, ami kizárólag az enyém és mi az, ami kizárólag Stiegé a Millennium nyelvezetében, tartalmában stb.".

A trilógia születésével kapcsolatos vizsgálódás összefügghet azzal, hogy amikor Larsson 2004-ben, 50 éves korában meghalt, nem hagyott maga után végrendeletet. Vagyonán ma testvére és apja osztozik, egykori élettársát viszont semmiféle jogdíj nem illeti meg Larsson művei után.

Az asszony senkinek nem adott interjút a polémia kirobbanása óta. Eva Gabrielsson jelenleg maga is könyvet ír Stieg Larssonnal töltött éveiről. (MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.