KEZDŐDIK A 8. NEMZETKÖZI KÉPREGÉNYFESZTIVÁL

.konyvesblog. | 2012. május 11. |

A Millenáris Teátrumban május 12-én szombat reggel tíz órakor kezdődő fesztivál díszvendége Lengyelország, ahonnan három alkotó is érkezik de jelen lesz egy osztrák szerző és egy szlovákiai (szlovák-magyar) páros is.

Azt idei fesztivál már plakátján is az idén ötvenéves Pókember előtt tiszteleg, de a programok között is feltűnik a híres képregénykarakter. Harza Tamás, a Pókember-füzetek magyarországi kiadója és fordítója  125 vetített képből álló előadásban meséli el a történetet megalkotásától napjainkig, és kizárólag a fesztiválon látható majd 24 magyar rajzoló "fan art" Pókember-kiállítása.

A külföldi vendégek közül kiemelnénk a lengyel díszvendégség miatt hazánkba látogató lengyel képregényeseket. Ilyen például Piotr Kasiński az idén már 23. alkalommal megrendezésre kerülő Lódzi Képregény és Játék Fesztivál művészeti igazgatója, valamint a Budapestre érkező lengyel történelmi képregénykiállítás kurátora, amelyet ő is nyit meg a fesztivál előestéjén a Polonia Novában. Kasiński számos képregényes témájú kiadvány szerzője, antológiák szerkesztője, és ő maga is ír képregényeket, szerzőtársa Robert Trojanowskinek, közös sorozatuk a Pik és Robi. Trojenowski szintén jelen lesz a képregényfesztiválon. Lengyel vendégként eljön még Tomasz Tomaszewski munkái eddig három saját kötetén kívül számos antológiában jelentek Lengyelországban, illetve egy francia gyűjteményes kiadásban. Szerkesztője volt az Arena Komiks magazinnak, illusztrációi többek közt a Playboy lengyel kiadásában is megjelentek. Több stílusban dolgozik és különböző témákhoz is közelít.

Simon Häussle képviseli a fesztiválon a független osztrák képregényt. Häussle tagja a Radar csoportnak és rendszeresen publikál a Tonto Comics közös kiadványaiban is. A budapesti fesztiválon külön standon lehet találkozni vele és az osztrák (többnyire angol nyelvű) kiadványokkal, és 30 perces előadásában bemutatja a két osztrák csoportot és saját munkásságát, valamint ő is részt vesz a magyar és lengyel kollégákkal közös rögtönzésekben. A másik külföldi standot a fesztiválon a szlovák F_art Comixes páros állítja, ahol a Nero Blanco Comix gondozásában elsőként magyarul megjelenő "Paginas Amarillas", vagyis Szaknévsor című kiadványát lehet tőlük megvásárolni. A Szaknévsorban a méltatlanul (vagy méltán?) elfeledett szlovák szuperhősök szomorú sorsáról olvashatunk képekben és szavakban. A nyitrai egyetemen oktató szerzők (Radovan Šenšel és Bakay László) egy rövid előadásban el is mesélik a kiadvány történetét.

Továbbá látható lesz Budapesten az idei lipcsei könyvvásár egyik látványossága is, a Comics and Comments. A hatalmas képregénycsíkokra 12 finn, észt és magyar alkotó rajzolta meg véleményét a rasszizmusról. Finnish Literature Exchange nevű finn irodalmi alapítvány szervezésében létrejött kiállítás szintén csak szombatra költözik Budapestre. 

A külföldi jelenlét a NordiComics projekt kiállításávál teljes. A 2009-ben debütált tárlat Oslo, Stockholm, Szentpétervár és Tallin után érkezik Budapestre, és a pályájuk elején tartó észak-európai alkotók munkáit mutatja be. A képregényfesztivál részletes programja és még rengeteg további érdekességek megtalálható a Képregényblogon a A Magyar Képregény Szövetség hivatalos blogján és a Facebookon itt