Késse le halálát ön is Lackfival!

.konyvesblog. | 2015. október 30. |

03_1.jpgAz irodalom képtelenség. Képessé csak más művészetek tehetik. Egy irodalmi plakát például már képes. Mindenre, amire az irodalom nem. Látszik is, nem csak láttat. Megnőnek a papíron unalmasan poroszkáló betűk, zsugorodnak, akrobatizálnak, táncot járnak. Lakni lehet bennük. Mikroszkóp alatt szemlélni őket. Az irodalom amúgy is túlélő-műfaj. Jól nevelt halott már nem ír, nem olvas. Váraljai Viktória tipográfus két évvel ezelőtt Örkény egyperceseket formált plakátokká, most Lackfi János műveiből kreált szóképeket. Késse le halálát ön is! című kiállítása 2015. október 31-én, 18 órakor nyílik a Tranzit Art Caféban, a megnyitó után Lackfi olvas fel.

„Két évvel ezelőtt indult a sorozat Örkény egypercesekkel, amelyeket a rövidségük miatt viszonylag könnyű volt plakáttá formálni” – meséli az alkotó. „Idén felkértek a folytatásra: éppen Lackfit olvastam, megtetszett a nyelvezetének sokszor Örkényhez hasonlatos abszurditása. A munka nehezebb volt, mivel itt nem eleve rövid szövegekkel dolgoztam, hanem nagyjából mindent elolvastam Lackfitól, és próbálgattam, hogy az érezhetően jól kivágható részleteket hogyan lehetne megjeleníteni. A szerző is nagyon támogató volt, még az elején küldött egy válogatást azokból az írásaiból, amik szerinte jók lehetnek nekem, és abszolút szabad kezet adott, hogy úgy nyirbálom, csűröm, csavarom a szövegeket, ahogy jólesik. Ahol nagyon kellett ott azért húztam belőlük, vagy kihagytam szavakat, mert néhol csak egy-egy szón múlt, hogy szépen kijöjjön a grafika. Volt olyan szövegrészlet, amibe hiába szerettem bele, sehogyan sem akart formát ölteni, míg máskor nem sok reménnyel próbáltam dolgozni egy másikkal, és egyből működött.”


04.jpgAz alkotói folyamat kiindulópontja Váraljainál egy erőteljes szó, vagy jellemző forma kiemelése, ha talál egy-két olyan kapaszkodót a szövegben, ami beindítja a fantáziáját, akkor hamar kialakul a végleges formavilág. „Ennél a sorozatnál az is nehezítés volt, hogy bár műfajában ugyanaz, de vizuálisan azért különbözzön az Örkény-sorozattól.”

A kiállítás november 19-ig látható.