Kántor Péter nyerte az Artisjus-fődíjat, de 3 milliót már nem kap

Valuska László | 2013. április 20. |

Köztünk maradjon című verseskötetéért Kántor Péter kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat idén. A fődíjas mellett Szvoren Edina, Szálinger Balázs és Szőnyei Tamás vehet át elismerést az Artisjus Irodalmi Díjak április 25-i átadó ünnepségén - hangzott el a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott pénteki sajtótájékoztatón. Idén először a pénzjutalmat nem vehetik át a nyertesek.

Az 1907-ben alapított Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületen belül 2006-ban létrehozták az irodalmi alapítványt és az Artisjus Irodalmi Díjat, amely az elmúlt nyolc évben az egyik legrangosabb hazai civil irodalmi elismeréssé vált - idézte fel az Artisjus elnöke, Victor Máté a kitüntetés történetét. Az elmúlt 8 évben összesen 31 költőt és írót ismert el ezzel a díjjal az egyesület.

Mindeddig az Artisjus irodalmi díjaival járó jutalom jelentette Magyarországon a legnagyobb összegű civil irodalmi elismerést. A nagydíjjal 3 millió forint, a műfaji elismerésekkel 1-1 millió járt. Most azonban ezeket az összegeket nem kaphatják meg a díjazottak.

"A díj értékét természetesen nem a pénz határozta meg. Az összeg a nyugodt munkát finanszírozta egy időre, most ezt a "befagyasztott" időt sajnos nem tudjuk átadni" - emelte ki Szilágyi Ákos költő, az Artisjus vezetőségi tagja.

A szerzői jogi törvény tavalyi módosítása miatt ugyanis a szerzőknek már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget, ettől az évtől a pénzt az egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át, ahol önálló kollégium pályázati rendben fog dönteni róla.

"A szerzői egyesület ugyanakkor pénzjutalom nélkül is szeretné fenntartani irodalmi elismeréseit" - hangsúlyozta Szilágyi Ákos. A nagydíj célja az előző év egyik kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Kántor Péter veheti át április 25-én Köztünk maradjon című könyvéért, amely már a 14. verseskötete. A sokszínű formavilágú, megrendítően személyes mű a 2012-es év jelentős irodalmi mérföldköve - emelte ki a sajtótájékoztatón Margócsy István irodalomtörténész.

Szvoren Edina Nincs és ne is legyen című elbeszéléskötetéért kap elismerést. Szálinger Balázsnak Köztársaság című kötetéért ítélték a díjat. Szőnyei Tamást Titkos írás - Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet, 1956-1990 című monográfiájáért díjazza az Artisjus.

(MTI)