Kalapács alá kerülnek Karinthy Frigyes agyműtétjének leletei?

.konyvesblog. | 2016. május 06. |

Egyedülálló orvosi iratok bukkantak fel Karinthy Frigyes agyműtétjének részleteiről a Központi Antikvárium árverésén - írja a Bors. Karinthy Márton, az író unokája csütörtökön a laptól tudta meg, hogy az évtizedek óta keresett dokumentumok kerültek elő egy budapesti árverés tételei között, hárommillió forintos kikiáltási áron.

A Kossuth-díjas író, rendező felháborítónak nevezte, hogy nem a családot értesítették először: "14 éve személyesen kerestem az iratokat a svéd klinikán, ami­kor az Ördöggörcs című regényemhez gyűjtöttem anyagot. Akkor azt mondták, hogy nincsenek meg. Valaki ellophatta őket. Azóta ma hallok róla először".

Az aukció tételei között szerepel egyebek között Karinthy kezelőorvosának, Herbert Olivecronának írt levelei, az író különféle leletei, lázlapja, gyászjelentése, kórházi kezelésével kapcsolatos fényképek, és néhány fotó a Grand Hotel Saltsjöbaden nevű szanatóriumból, ahol az író lábadozott. "Szeretném, ha a magyar állam védetté nyilvánítaná a dokumentumokat, hiszen ez irodalmi közkincs" – közölte Karinthy Márton.

Forrás: Bors