Kalapács alá kerülnek Karinthy Frigyes agyműtétjének leletei?

.konyvesblog. | 2016. május 06. |

Egyedülálló orvosi iratok bukkantak fel Karinthy Frigyes agyműtétjének részleteiről a Központi Antikvárium árverésén - írja a Bors. Karinthy Márton, az író unokája csütörtökön a laptól tudta meg, hogy az évtizedek óta keresett dokumentumok kerültek elő egy budapesti árverés tételei között, hárommillió forintos kikiáltási áron.

A Kossuth-díjas író, rendező felháborítónak nevezte, hogy nem a családot értesítették először: "14 éve személyesen kerestem az iratokat a svéd klinikán, ami­kor az Ördöggörcs című regényemhez gyűjtöttem anyagot. Akkor azt mondták, hogy nincsenek meg. Valaki ellophatta őket. Azóta ma hallok róla először".

Az aukció tételei között szerepel egyebek között Karinthy kezelőorvosának, Herbert Olivecronának írt levelei, az író különféle leletei, lázlapja, gyászjelentése, kórházi kezelésével kapcsolatos fényképek, és néhány fotó a Grand Hotel Saltsjöbaden nevű szanatóriumból, ahol az író lábadozott. "Szeretném, ha a magyar állam védetté nyilvánítaná a dokumentumokat, hiszen ez irodalmi közkincs" – közölte Karinthy Márton.

Forrás: Bors

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.