Jókai Anna Kossuth-díjához: kizárólag politikai díj

Valuska László | 2014. március 16. |

Jókai Anna Kossuth-nagydíjat kapott március 15-én a kormánytól a következő indoklással:

„a magyar prózairodalom területén létrehozott kimagasló életművéért, valamint az urbánus irodalom nemzeti és keresztény ágának kiemelkedő képviseletéért”.

Németh Zoltán irodalomtörténész a blogján a hálózatelmélet felől közelítve két ábrával mutatta be Jókai Anna irodalomtörténeti beágyazottságát. Összeashonlításában a Kossuth-nagydíjas Jókai és a Kossuth-nagydíjjal soha nem jutalmazott Esterházy Péter jelenlétét vizsgálja a 12 legfontosabb magyar irodalomtörténeti munkában.

Németh így összegzi az irodalmi életmű és a Kossuth-nagydíj közötti viszonyt:

"A hálózatelméleti vizualizáció éppen ellenkezőleg, azt mutatja, hogy a Kossuth-nagydíjnak semmi köze az irodalmi-művészeti életben betöltött pozícióhoz, sokkal inkább, csak és kizárólag politikai díj, amelyet ideológiai alapon osztanak."

A Németh által bemutatott ábrák:

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.