Megjelent John le Carré 23. regénye

.konyvesblog. | 2013. április 26. |

Nagy-Britanniában csütörtökön jelent meg John le Carré új regénye (sorban a huszonharmadik), ez A Delicate Truth. A kötethez egy rövid kedvcsináló videó is készült, melynek végén maga a mester is megjelenik.

Az új regényről korábban Le Carré hazai kiadója, az Agave írt részletesen. Eszerint egy brit állami hivatalnokot Gibraltárra küldenek, ahol éppen a Futótűz kódnevű terrorelhárító művelet veszi kezdetét.

A cél: elfogni egy dzsihádista fegyverkereskedőt. A hivatalnok feladata rendkívüli diszkréciót igényel: a külügyminiszternek kell jelentenie mindent, amit lát és hall. A küldetés ráadásul annyira kényes, hogy még Toby Bell, a külügyminiszter titkára sem tud a létezéséről. A műveletet látszólag minden gond nélkül elvégzik. Vagy mégsem?

Három évvel később egy lefokozott, halottnak hitt katona a Különleges Erőktől életjelet ad magáról, miszerint olyan információkkal jelentkezik, melyek romba dönthetik a brit külügyminisztériumot. A Futótűz-akció valóban az a diadal volt, amiként beszámoltak róla, vagy egy könyörtelenül elfojtott, tragikus fiaskó? Sir Christopher “Kit” Probyn, korábbi brit diplomata, éppen a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti. A múltjában élő szellemektől azonban nem tud megszabadulni, így kétségbeesetten próbál Toby Belltől válaszokat kapni. A két férfit egy generáció választja el egymástól, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy külön utakon járva, de a koronát hűen szolgálva mindketten rájöjjenek az igazságra a Futótűz-akcióval kapcsolatban.

John le Carré korábban arról beszélt, hogy a regény két figuráját, a fent említett Toby Bellt és Christopher “Kit” Probynt is erősen önéletrajzi elemekből építette fel, pontosabban saját magát ábrázolta bennük, két különböző életszakaszban. A regény a magyar kiadó ígérete szerint szeptemberben jelenik meg itthon, de angolul addig is itt elolvasható az első fejezet.

Az üldözött (A Most Wanted Man), A mi emberünk (Our Kind Of Traitor) és a Hajsza (Smiley’s People) mellett egyébként az A Delicate Truth-ból is filmet fognak forgatni. A The Ink Factory (John le Carré fiainak a vállalata), valamint a BBC közösen végzi a munkálatokat, a forgatókönyvet pedig William Monahan fogja írni, aki jelenleg a Sin City: A Dame To Kill Foron dolgozik, illetve ő írta A Tégla című négyszeres Oscar-díjas film forgatókönyvét is, ahol éppen ő kapta az egyik Oscart a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

Forrás: Telegraph, Agave

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.