John Banville kapta a „spanyol irodalmi Nobelt”

.konyvesblog. | 2014. június 05. |

(Kép forrása)

John Banville ír író kapja az Asztúria Hercege Díjat irodalom kategóriában - jelentette be szerdán a spanyol Nobel-díjként emlegetett elismerést odaítélő zsűri Oviedóban. A testület „intelligens, mélyre hatoló és eredeti” íróként méltatta a 68 éves szerzőt. John Banville-nek magyarul is jelentek meg kötetei, többek közt a Kepler, A tenger és a Végtelenek című. A tenger című regényével Man Booker-díjat nyert 2005-ben. 

Az ír szerzőt a kritikusok Nabokov irodalmi örököseként tartják számon. Kitüntetései között sorakozik a Franz Kafka-díj és az osztrák állam Európai Irodalmi Díja is. Az Asztúria Hercege Díjra már tavaly esélyes volt, akkor azonban Antonio Munoz Molina spanyol író kapta az elismerést. Az írót meghatotta a díj híre, és úgy fogalmazott: „Spanyolország nagy állam rendkívüli történelemmel és kultúrával. Megtiszteltetés (a díj)”.

John Banville októberben Oviedóban veheti át a díjat és a vele járó 50 ezer eurót. Az elismerést minden évben nyolc kategóriában osztják ki, az irodalmi kitüntetettek között volt az elmúlt években Philip Roth (2012), Leonard Cohen (2011), Amin Maalouf (2010), Ismail Kadare (2009) és Margaret Atwood (2008) is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.