Jo Nesbø a szomjúságról, Harry Holéról és a béna tinderes randikról mesél

.konyvesblog. | 2017. április 05. |

Angolul április végén, magyarul pedig várhatóan ősszel jelenik meg Jo Nesbø legújabb Harry Hole-regénye, a The Thirst (Szomjúság). Az író hazai kiadója, az Animus a Youtube-csatornájára feltett egy elég hosszú interjút Nesbøvel, melyben az új könyvről és Hole karakteréről is mesél. Ebből kiderül például, hogy az új regénye munkacíme A vámpirista volt, és a végleges cím, a Szomjúság részben erre a pszichológiai rendellenességre, részben pedig Harry Hole alkoholizmusára utal. Az új könyvben – ami a széria 11. kötete – Nesbø ígérete szerint sok új szereplő felbukkan, köztük egy fiatal srác, aki sokban emlékeztet Holéra, de előkerül a nyomozó egy régi ellensége is. Nesbø elárulta azt is, hogy a tinderes randik fontos kiindulópontját képezték a regény cselekményének, saját magát ugyanakkor nem tudta rávenni arra, hogy az applikáció révén ismerkedjen, a törzshelyén viszont több béna tinderes randinak is szemtanúja volt.

Amikor két éve Budapesten interjút adott nekünk, akkor szintén beszélt erről az élményéről:

Mindig is elég jó voltam az emberek megfigyelésében, vagy legalábbis mindig nagyon érdekelt, hogy mi mozgatja az embereket, mit is akarnak valójában, mi fontos a számukra. A kávézóban, ahová járni szoktam, az egyik asztalnál egyszer egy pár ült egymással szemben. A kezük az asztalon volt, beszélgetés közben egymás szemébe néztek, én pedig próbáltam kitalálni, miről beszélhetnek. Azt gondoltam, hogy a férfi a munkájáról mesél. Lehetséges, hogy egy állásinterjú zajlik éppen? Ahhoz túlságosan informálisan voltak öltözve. Aztán leesett, hogy valószínűleg az interneten ismerkedtek össze, és most van az első randijuk. Nagyon furcsa volt: a lányon látszott, hogy nem nagyon érdekli a dolog, de udvarias volt, bólogatott, és úgy tett, mintha érdekelné, amit a fickó mond, és a férfin is látszott, hogy tisztában van azzal, hogy nem érdekli a nőt, de nem állt fel a mondat közepén, hanem folytatta a már megkezdett sztorit, miközben izzadt elég rendesen. Miközben néztem őket, egyik részem a férfi volt, a másik pedig a nő. Azt hiszem, a legtöbb embert érdeklik az ilyen helyzetek, de nálam szerintem ez a munka része.

Ezen a két évvel ezelőtti interjún kifaggattuk arról is, hogy mennyi szufla van még Harry Hole karakterében, akkor ezt mondta:

Mindig megkérdezik, hogy a Police volt-e az utolsó Harry Hole-regényem, és mindig elmondom, hogy nem. Amikor a Vörösbegyet írtam, akkor kidolgoztam egy teljes történetszálat Harrynek. Még nem értünk ennek a végére, még van benne pár regény, de nem árulom el, hogy mennyi. Azt mindenesetre kijelenthetem, hogy egyszer be fogom fejezni, és ha vége, akkor teljesen vége lesz. Egészen biztosan nem fog úgy visszatérni, mint néhány más regénykarakter.

A youtube-os interjúban is természetesen felmerült ez a kérdés is. Nesbø elmondta, hogy mindig kereste az alkalmat, hogy új Harry Hole-regényt írhasson, de biztos eljön majd az a pillanat, amikor belefárad a karakterbe.

Az igazán türelmetlenek itt elolvashatnak egy részt angolul az új könyvből.