Meghalt Jean-Paul Belmondo

Meghalt Jean-Paul Belmondo

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo, a francia mozi szupersztárja hétfőn hunyt el párizsi otthonában - közölte Michel Godest, a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel.

sa | 2021. szeptember 06. |

Belmondo kereken száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében.

A francia mozi kultikus alakja olyan színésznőkkel játszott együtt a filmvásznon, mint Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot és Jeanne Moreau, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint François Truffaut, Louis Malle vagy Claude Sautet.

A hatvanas évektől egyre több szórakoztató filmben szerepelt, és ragaszkodott hozzá, hogy kaszkadőr nélkül, ő maga hajtsa végre a veszélyesebb akciókat is. Talán legnagyobb világsikere A profi volt, amiben egy francia titkosügynököt alakít, aki bosszút áll az árulóin és kivívja az igazságát. A film zenéje saját utat járt be mint Ennio Morricone egyik legismertebb alkotása:

Belmondo szerepelt több adaptációban is. Ilyen volt a Nyomorultak 1995-ös feldolgozása, vagy a Robert Merle önéletrajzi regényéből készült Két nap az élet, ami a dunkerque-i csata utolsó napjairól szól, mikor a tengerparton rekedt francia katonák reményüket vesztve várták a halált. A pályája elején, 1960-ban szerepelt együtt a francia film nagyasszonyával, Jeanne Moreau-val a Moderato cantabile című filmben, ami Marguerite Duras pszichológiai drámával átitatott regényéből készült. Szintén emlékezetes film, bár ő abban még csak mellékszerepet kapott, az Alberto Moravia regényéből készült Egy asszony meg a lánya. A film sztárja Sophia Loren, aki karrierje egyik legsúlyosabb alakítását nyújtotta a második világháborús Olaszországban játszódó történetben.

2001-ben szélütés érte, ezt követően már csak egy filmben szerepelt. Utolsó alakítását a 2008-ban bemutatott Egy ember és kutyája című filmben láthatták a mozirajongók.

Ide kattintva a Guardian fotóösszeállítását tudod megnézni, amiben búcsúzóul végigkísérték Belmondo életének és karrierjének főbb állomásait.

(Forrás: MTI, Wikipedia, Guardian)