Két nyírás között bestsellereket gyártott a birkapásztor

.konyvesblog. | 2013. május 07. |

jameso.jpg

Szokatlan írói pályát járt be eddig James Oswald skót gazdálkodó. A 45 éves juhtenyésztő napjai látszólag egyhangúan teltek az apjától megörökölt farmon: hajnalban kelt, ellátta az állatokat, élte a gazdálkodók nem túl eseménydús életét. Oswald abban azonban mindenképpen különbözött a többi farmertől, hogy mindig is írni szeretett volna, igaz, tisztában volt azzal is, hogy szimplán az írásból nem fog megélni.

Ennek ellenére összehozta első krimijét (ez volt a Natural Causes), a kiadók azonban nagyon nem haraptak rá. Egyik ismerőse ugyanakkor azt javasolta neki, hogy jelentesse meg magánkiadásban, e-könyvként. Oswald nem sokat gondolkodott a dolgon: 80 dollárnyi összeget áldozott arra, hogy megterveztesse a borítót, és pár sört fizetett a haveroknak a korrektúrázásért. A siker elsöprő volt: heteken belül napi szinten 2 ezer példányt adtak el a Natural Causes-ból, és a regény meghódította az Amazon e-könyveladási listáját.

„Semmi sem adja vissza úgy az önbizalmadat, mint amikor 350 ezren töltik le a könyvedet” – nyilatkozta Oswald. A férfi sikere immáron a kiadókat sem hagyta hidegen, amelyek egymásra licitálva igyekeztek megszerezni maguknak a semmiből előbukkant sikerszerzőt. A versengésből végül a Penguin került ki győztesen, a külföldi megjelenés jogát pedig már hat országban sikerült értékesíteni. A Natural Causes nyomtatott formában csütörtökön kerül az angol könyvesboltok polcaira, és várhatóan nem kell sokat várni a folytatásra sem (ez lesz a The Book of Souls).

Oswald szerint a későbbiekben sem fogja feladni mostani életét. Ráadásul, amikor a traktoron ül, vagy a kutyáival kószál a mezőn, remekül tovább tudja szőni az aktuális könyve cselekményét.

Azt mondja, hogy amikor az ügynöke felhívta a jó hírrel, miszerint a kiadók versengése eredményeként egy hatszámjegyű összegre rúgó szerződést sikerült tető alá hozni a számára, éppen kerítést javított. Gyakorlatiasságára jó példa, hogy az első, ami eszébe jutott, az volt, hogy most már hívhat valakit, aki megjavítja helyette a kerítést. Nagy dolgokra amúgy sem vágyik, igaz, egy új traktor már a kívánságlistáján szerepel.

Forrás: Telegraph