James McBride nyerte a National Book Awardot

.konyvesblog. | 2013. november 21. |

tumblr_mwlefbNEtQ1rn6v9ko1_500.jpgMcBride beszédet rögtönöz a színpadon (forrás: National Book-tumblr)

Fiction kategóriában James McBride könyvét, a The Good Lord Birdet díjazták idén az Egyesült Államok legrangosabb irodalmi megmérettetésén, National Book Awardon (NBA). McBride annyira biztos volt abban, hogy üres kézzel távozik majd a díjátadóról, hogy beszéddel sem készült.

A shortlistre idén többek között Rachel Kushner, Jhumpa Lahiri, George Saunders és a korábbi National Award-győztes Thomas Pynchon is felkerült, McBride pedig úgy gondolta, valaki mást fognak majd a színpadra szólítani.

Könyvének főhőse, Little Onion (Kicsi Hagyma), vagyis Henry, a rabszolgafiú, 12 éves korától lányként kényszerül élni, ugyanis gazdája gyilkosa,  John Brown, a ruházata miatt összekeveri őt egy kislánnyal. De legalább szabad, ugyanis megmentője, Brown a rabszolgaság ellen harcol maroknyi csapatával, és egyre nagyobb fegyverarzenállal. McBride nagyszabású regénye az identitás változásáról és a túlélésről mesél a rabszolgaság alatt.

Non-fiction kategóriában George Packer győzedelmeskedett az Egyesült Államokat 1978-től 2012-ig bemutató, The Unwinding: An Inner History of the New America című könyvével. Packer különböző amerikai életutakon keresztül tárta fel hazája tündöklésének és bukásának örökös körforgását, írásában felbukkan például Colin Powell, Raymond Carver, de Jay Z is. Beszédében hihetetlen megtiszteltetésnek nevezte a díjat, és természetesen nagyon örült neki. A kategóriát idén a történelmi alkotások uralták.

tumblr_mwlfc7zHUT1rn6v9ko1_500.jpgA négy nyertes (forrás: National Book-tumblr)

A költők közt Mary Szybist (Incarnadine) tudott nyerni, a fiatal írók között pedig Cynthia Kadohata (The Thing About Luck) volt a legjobb.

A Medal for Distinguished Contribution to American Letters-t, vagyis a NBA életműdíját a Ragtime szerzője, EL Doctorow kapta öt évtizedes munkájáért. A kitüntetést korábban olyan írók kapták, mint Joan Didion, Norman Mailer és Elmore Leonard.

Doctorow-nak nem ez az első NBA-kitüntetése, World’s Fair című könyve 1986-ban nyert díjat fiction kategóriában, és korábban négy alkalommal volt finalista.

 nationalbookawardreading.jpgA fiction kategória idei döntősei

Maya Angelou életrajzi kötetéért, az I Know Why the Caged Bird Sings-ért a Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community elnevezésű életműdíjat kapta, amit az irodalmi életben tett kiemelkedő szolgálatért ítélnek oda. Angelou a gálán dalra is fakadt, ezt itt tudod megnézni.

A díjjakkal egy bronzszobor, és tízezer dollár jár. A négy kategória döntőseinek névsorát idén 1,432 könyvből választották ki, ebből 408 volt fikciós mű és 517 nonfiction.

Forrás: Guardian