JAKkendő-díj másodszorra

.konyvesblog. | 2013. szeptember 04. |

2013 őszén ismét kiírják a kötettel még nem rendelkező, pályakezdő prózaíróknak szóló JAKkendő-díjat.

Az elsőt Szil Ágnes vehette át tavaly decemberben, Tangram című kéziratáért. A díjazott kötet 2013 márciusában jelent meg, a bemutatót az Írók Boltjában tartották. A könyvvel és a szerzővel azóta Békésen, Békéscsabán, Szegeden, az Ünnepi Könyvhéten, a Művészetek Völgyében, valamint Szigligeten, a 25. JAK-táborban ismerkedhetett a közönség. Szil Ágnes május végén ott volt Kielben, az Elsőregényesek Fesztiválján, ahol nagy érdeklődéssel fogadták a könyvet. Egy osztrák kiadó már rövid fordítást is készíttetett a kötetből a lektori jelentéshez. Szil Ágnes az Alföld egy ma már nem létező településén született, ma Békésen él. A József Attila Tudományegyetemen végzett latin és magyar szakon, majd a Budapesti Műegyetemre járt. Publikált novellákat, esszét, verset, fordításokat és tárcákat a Békési Újságban. 

Ha majdnem kész az első prózaköteted (regény, elbeszélések vagy novellák) a következő irodalmi sikertörténet szereplője lehetsz!  A díjazott pályamunka az 1982-től létező JAK-füzetek sorozatában jelenhet meg, a szerző továbbá 200.000 Ft díjazást kaphat.

A pályázat beadási határideje: 2013. október 20. (vasárnap)

A pályázati anyagokat elektronikusan a jakkendo@gmail.com címre várjuk.

A díjat 2013. decemberében adják át. 

A 2013-as kuratórium tagjai:

Csordás Gábor, József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő, kritikus, a 20 éves Jelenkor Kiadó igazgatója;

Németh Gábor, József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár;

Turi Tímea, kritikus, költő, újságíró a Magvető kiadó szerkesztője;

A JAK-füzetek 2014-től munkába álló új sorozatszerkesztői: Balajthy Ágnes, irodalomkritikus, és Borsik Miklós, költő, szerkesztő.

A pályázat feltételei:

 - A pályázaton kizárólag szépirodalmi kötettel még nem rendelkező szerző vehet részt.
 
- Pályázni kész kézirattal (a szerző által kiadásra szánt kötet egésze) lehet prózai műfajokban (regény, elbeszélés, novelláskötet, esszé). A teljes kézirat bemutatása szükséges.
 
- A teljes és kész kézirat terjedelme: minimum 120.000, maximum 400.000 leütés.
 
- A pályamű egységes formai követelményei: Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz.
 
- A pályázat jeligés.
 
- Pályázatként benyújtandó továbbá:

a) rövid szövegmutatvány (1 ív / 16 oldal terjedelemben)
 
b) szinopszis (2-3 oldal)
 
c) pályaműtől függően tartalomjegyzék
 
d) A pályázathoz külön dokumentumban mellékelni kérjük a következő adatokat: név, születési idő, lakcím, telefonszám, e-mail cím, jelige, valamint egy rövid önéletrajz.
 
- A nevezési korhatár: 40 év (a mindenkori JAK-tagságnak megfelelően).
 
A pályázónak hiánypótlásra egyszer van lehetősége, melyről e-mailben értesítjük. A kuratórium döntésétől függően a pályázótól nyomtatva is bekérheti az anyagot. A pályázati feltételek nem teljesítése esetén a pályázat érvénytelennek minősül.
 
Amennyiben a pályázó valótlan személyes adatokkal (álnéven pályázni természetesen megengedett), vagy nem saját kézirattal pályázik, az a pályázatból történő azonnali kizárását vonja maga után.

A kiírók a szervezés során bekövetkező változás jogát fenntartják.

A JAK-kendő díjat 2012-ben alapította a MrSale és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület. Az első díj odaítélésénél a zsűri tagja volt Garaczi László, Mikola Gyöngyi, Szvoren Edina, a JAK-füzetek két sorozatszerkesztője: Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán.