Jake Smiles cinikus tripje a Trafóban

.konyvesblog. | 2015. május 20. |

vv.jpgAz álnéven publikáló Jake Smiles a Viszkis Fan Klubbal debütált, majd 2001-ben megnyerte a Magvető és az origo.hu közös regénypályázatát az 1 link című kötetével. A sztorit most a Proton Színház mutatja be a Trafóban május 25-én és 26-án, Bánki Gergő rendezőként debütál a darabbal. A Proton életében másodszor fordul elő, hogy a művészeti vezető, Mundruczó Kornél mellett egy társulati tag kap lehetőséget a rendezésre.

Az 1 link monodráma, koncertszínház és virtuális valóságot teremtő VJ-zés egyvelege lesz a chat.hu világából. A szintén Jake Smiles névre halllgató főhős szerepében Vajdai Vilmos monologizál majd végtelen cinizmussal és iróniával a fejében élő, tripszerű világról, amire a zene és a vizuál is ráerősít majd. A hangért Vranik Krisztián (Realistic Crew), a látványért pedig Karcis Gábor médiadesigner felel.

Bánkit elsősorban a könyv internetes szlengre és számítógépes szaknyelvre épülő nyelvezete, és Smiles karaktere ragadta meg. Smiles eegy jómódú, középkorú férfi, akinek menő munkája van, felesége és gyereke, ám minden szabad percét online tölti: játszik, chatel, flörtöl, szeretkezik, a virtuális világban éli hétköznapjait, míg a valóságban maga a megtestesült cinizmus és közöny. Legalábbis a kötet ben szereplő Jake Smiles. Hogy az igazai Jake Smiles milyen, azt senki sem tudja