J.J. Abrams csodakönyve egyszerre társasjáték, kirakós és több szálon futó történet

.konyvesblog. | 2016. január 20. |

straka_01.jpg

2015 végén jelent meg az év egyik legösszetettebb, legkülönlegesebb és minden bizonnyal legbonyolultabb könyve JJ Abramstől. A Star Wars - Az ébredő Erő rendezőjéről tudjuk, hogy igazi geek, és egyben olyan kreatív elme, aki szeret nagy koncepciókban gondolkodni. Ezt a könyvet nehéz leírni: egyszerre társasjáték, kirakós és több szálon futó történet, emellett olyan vizuális tobzódás, amit egészen ritkán látni.

Ha szétszedjük a könyvet, kiterítjük a mellékleteket, akkor így néz ki:

"Abramset ugyan elsősorban a filmes munkáiról ismeri a világ, de 2013-ban segédkezett egy könyv, az S. megírásában is – pontosabban ő találta ki a mű teljes történeti és vizuális koncepcióját, a megírását pedig Doug Dorstra bízta. Márpedig az S. lényege és fő vonzereje éppen az előbbi aspektusaiban rejlik. Az S. egyrészt egy nagy titkok övezte (fiktív) irodalmi óriás, V. M. Straka utolsó, 1949-es regényét, a Thészeusz hajóját foglalja magában – ez egy amnéziás férfi megpróbáltatásait követi, ahogy egy különös, ijesztő hajón kutatja saját múltját és identitását. Az S. azonban az előbbi regény margóin elmesél egy másik történetet is: két egyetemista, egy nő és egy férfi kommunikál egymással a Thészeusz hajója lapjainak margóin, Straka eredeti szövegét elemezve, magyarázva, kutatva, és egymást egyre inkább megismerve" - írtuk korábban Abrams és Dorst egészen elképesztő könyvéről, az S. - Thészeusz hajójáról.

J. J. Abrams, Doug Dorst: S. - Thészeusz hajója

Fordító: M. Bíró Júlia, Geopen Kiadó, 2015, 456 oldal, 8990 Ft

 

A könyv összetettsége miatt arra kértük a Geopen kiadót, hogy küldjenek részleteket, hadd mutassuk meg, mennyire szép és szétírt a kötet, hogyan jelennek meg a különböző lábjegyzetek az oldalakon, és hogyan válnak ezek önálló történetté:

straka_02.jpg

straka_03.jpg

straka_04.jpg

straka_05.jpg

straka_06.jpg

straka_07.jpg

straka_08.jpg

straka_09.jpg

straka_10.jpg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.