Irodalmi díjat alapít a Libri

Irodalmi díjat alapít a Libri

.konyvesblog. | 2016. március 22. |

 12891078_10154006620888050_136657117872473181_o.jpg

Idén indul útjára a Libri Irodalmi Díj és a Libri Irodalmi Közönségdíj, melyet a tervek szerint minden évben odaítélnek majd a legjobbaknak. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban megalapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza.

A versenyben mindig a díj átadását megelőző évben megjelent, magyar szerzők által magyarul írt, első megjelenésű szépirodalmi és tényirodalmi művek vehetnek részt, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be.  

2016-ban egy 182 könyvet tartalmazó listáról egy majd 60 fős, neves közéleti személyiségekből álló Szakmai bizottság szavaz a neki leginkább tetsző öt könyvre. A felkérésnek eleget tett többek között Csányi Vilmos, Divinyi Réka, Gaborják Ádám, Gács Anna, Gárdos Péter, Iványi Gábor, Kuczogi Szilvia, Keresztury Tibor, Máté Gábor, Mérő László, Szvetelszky Zsuzsa és a Budapesti Fesztiválzenekar is.

Az így kialakuló 10-es könyvlistára szavazhat áprilisban az ötfős szakmai zsűri, és a közönség is. A zsűri választja ki azt a könyvet, ami a Libri Irodalmi Díjat kapja meg, a közönségnek leginkább tetsző könyv pedig a Libri Irodalmi Közönségdíjat kapja meg. 

A zsűri tagjai:

 • Fullajtár Andrea
  Jászai Mari-díjas színész, a Katona József színház tagja
 • Szilágyi Zsófia
  Irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató
 • Bálint András
  Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
 • Károlyi Csaba
  Irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató

 A zsűri moderátora: Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész

A közönség áprilistól szavazhat, a díjátadót május közepén rendezik.