Indul a Befogadó a Millenárison

.konyvesblog. | 2011. október 31. |

A Millenáris Befogadó néven új kulturális programsorozatot indít útjára november másodikától. Tíz este, tíz izgalmas esemény: a szervezők bebizonyítják, hogy az irodalom izgalmas és szórakoztató, s nem kell hozzá más, csak mi: a befogadó közönség. A sorozat partnere a Margó Feszt.

Improvizációs irodalmi estek foci és rock témára (Momentán Társulat), csodás és furcsa rokonok együtt, egy időben, egy színpadon (Péterfy Bori és Péterfy Gergely, Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán), költők és zenészek slágergyanús rájátszása a Litera 9. születésnapja alkalmából, slam poetry verseny szemtelenül tehetséges, fiatal művészekkel és egy különleges vacsoraszínház-est Elek Ferenccel - nagy vonalakban így foglalható össze a Befogadó programsorozata. Minden est ingyenes, nekünk nincs más dolgunk, mint ellátogatni a Millenárisra és örömmel fogadni, amit kapunk.

Az Befogadó első részébe BAJNOKOK LIGÁJA címmel a Momentán Társulat improvizációs irodalmi estjével indul „foci” témára. (Itt a Facebook-eseményoldal )

Az irodalom és a foci kapcsolata , hovatovább összefonódása jó ideje kétségtelen tény. A magyar íróknak nem csak sikert sikerre halmozó saját válogatottjuk van, de előszeretettel írnak is futball témájú műveket. Elég csak Esterházy Péterre gondolnunk, aki Utazás a tizenhatos mélyére címmel jelentetett meg foci-kötetet, de Darvasi Lászlótól kezdve Kőrösi Zoltánig, Zilahy Péterig és Kukorelly Endréig megszámolhatatlan szenvedélyes híve és jegyzője van a világ legnépszerűbb férfi-bolondériájának. A Momentán rögtönzött jeleneteivel ennek az élethalál-szenvedélynek a titkát kutatja, felfedi a fociimádat lélektanát, és leleplezi a novellákban megjelenő karakterek –
mindannyiunk – motivációit és a bennük rejlő fergeteges komikumot. Az előadást BL-meccsnézés
követi.


"A világ legszebb, legvarázsosabb mértani alakzata, egy speciális téglalap, vonalakkal, zölddel, igen,
egy futballpálya". (Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére)

MOMENTÁN TÁRSULAT

„kiállni, odamenni, bevállalni, belemenni, kipróbálni, megoldani, feloldódni, feloldani, meglepni,
kiadni, befogadni, szárnyalni, alkotni”

A Momentán Társulat tehetséges fiatalokból álló kreatív csapat, az interaktív improvizációs színház magyarországi meghonosítója. Megalakulásuk (2000) óta több mint 500 alkalommal léptek színpadra. Legnépszerűbb produkciójuk a RögvEst, emellett többek között az elmúlt tíz évben vendégül látták Kex és Tea nevű irodalmi felolvasóestjeiken a kortárs magyar irodalom színe-javát. Saját hitvallásuk szerint imprószínészek, civilben pedig: rendező, producer, dramaturg, fordító, látványtervező, dráma-pedagógus, tanár, tréner, zenész-zeneszerző, fotós, műsorvezető alkotja a csapatot.

Névszerűsítve: Bódy Gergely, Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente,
Nemes Takách Kata, Pirisi László, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi.