Búcsúznak az utolsó Nagy Nárcisztikus Férfitól

.konyvesblog. | 2018. május 23. |

roth.jpg

Ma az egész világ a A Portnoy-kór, az Isten veled, Columbus és az Amerikai pasztorál világhírű szerzőjére emlékezik. Így búcsúznak az írók a nyolcvanöt évesen elhunyt Philp Roth-tól:

„Philip Roth ma este olyan barátok körében halt meg, akik egész életében mellette voltak és nagyon szerették. Egy kedves ember és a legnagyobb élő író volt” – jelentette be Blake Baily, Roth életrajz írója Twitteren. 

Twitter

Philip Roth died tonight, surrounded by lifelong friends who loved him dearly. A darling man and our greatest living writer. pic.twitter.com/v01QkXi7wD

„Egy óriás volt, sokoldalú és virtuóz művész, mint Sinatra, maró és felforgató, mint Groucho, elbűvölő és félelmetes, mint Koufax” – írta róla Michael Chabon Pulitzer-díjas amerikai író Instagram oldalán. 

David Simon író, producer, aki éppen Roth Összesküvés Amerika ellen című provokatív regényének televíziós adaptációján dolgozik, ezt írta: „Hihetetlen, de az a megtiszteltetés ért, hogy pár hónappal ezelőtt találkozhattam Philip Roth-tal, hogy beszéljünk az Összeesküvés Amerika ellen feldolgozásáról. Nyolcvanöt évesen precízebb és érzékenyebb, ügyesebb és szellemesebb volt, mint a legtöbb ember. Milyen csodálatos, kérlelhetetlen elme.” 

Twitter

Improbably, I had the honor of meeting Philip Roth just a few months ago to discuss an adaptation of Plot Against America. At 85, he was more precise and insightful, more intellectually adept and downright witty than most any person of any age. What a marvelous, rigorous mind.

A Monthy Python csoport egyik korábbi tagja, Eric Idle „lenyűgőző írónak” nevezte Roth-ot, David Baddiel brit író pedig így fogalmazott Twitteren: „Azon utolsók egyike volt, akiket David Foster Wallace a Nagy Nárcisztikus Férfiak közé sorolt Bellow, Updike és Mailer mellett. Ő tényleg humoros volt. Nem irodalmiasan humoros.”

„Philp Roth halott. És az Egyesült Államok egy olyan elnököt választott meg, akinek a szlogenje „Amerika az első” , aki dicsérte a nácikat, amikor azt fújták, hogy „A zsidók nem állhatnak a helyünkre” és meggyilkoltak egy fegyvertelen, rasszizmus ellen küzdő nőt. Minden nap egyre rosszabb lesz” – reagált a hírre T.J. Stiles író.

„Összetörtem. Sem most, sem máskor nem lesz senki hozzá fogható” –  írta Gary Shteyngart. 

Twitter

Mr. Roth won almost all the major literary awards, publishing an exceptional sequence of historical novels in his 60s, an age when many writers are winding down.

Mark Harris így emlékezett meg róla: „RIP Philp Roth. Nyolcvanöt év egész hosszú élet, de még most is döbbentem látom a híreket. Egy óriás volt. Biztosan sok olyan író és olvasó volt, aki nem szerette, de egy sem, aki ne tanult volna tőle valamit."

Meghalt Philip Roth

Nyolcvanöt évesen elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja. Halálát helyi idő szerint kedd este jelentette az amerikai média, Roth egy New York-i kórházban halt meg kedden szívelégtelenségben. Huszonöt könyve jelent meg, legismertebb művei az 1959-es Isten veled,...

„A Portnoy-kór jó és rossz értelemben is átrendezte a kamaszkori gondolkodásom. De a Sabbath színház a kedvencem volt” – írta könyveiről Emily Nussbaum, a New Yorker kritikusa. 

Forrás: SFGATE,Independent