Idén is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat

Idén is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat

.konyvesblog. | 2017. február 16. |

lid_zsurik_ok_szines_small.jpgIdén is átadják a Libri irodalmi és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban megalapított díjak az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A díjazottak 1-1 millió forintot és 25 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. 2016-ban a szakmai zsűri Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötetét, a közönség pedig Bartis Attila A vége című regényét díjazta.

A versenyben a díj átadását megelőző évben megjelent, magyar szerzők által magyarul írt, első kiadású szépirodalmi és tényirodalmi művek vehetnek részt, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be.  

A Libri egyetlen ország kortárs irodalmával sem cserélné el a hosszúlistáját

Fotó: Valuska GáborA Könyves Magazin előző számának fókusztémájában azt tárgyaltuk, mennyire nem hallják meg a nők hangját az irodalmi díjakat odaítélő zsűrik és bizottságok. Hát most meghallották, méghozzá Rakovszky Zsuzsáét, ezzel pedig ő lett az első, aki a Libri irodalmi díjat és az...

2017-ben egy 132 könyvet tartalmazó listára szavaz a Libri által felkért 88 fős, neves közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság. A lista 35 kiadó könyveiből áll össze, 46 tényirodalmi és 86 szépirodalmi kötet szerepel rajta. A bizottság szavazataiból kialakuló listára a közönség és a szakmai zsűri is szavaz.

Nem az az érdekes, amit az írás közben tud az ember

Rakovszky Zsuzsa a díjátadón (Fotó: Valuska Gábor) Első alkalommal adták át május 25-én a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, előbbit Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötete kapta, utóbbit Bartis Attila A vége című regénye. A két nyertes nagyon különbözik egymástól, egyikük Sopronban írja köteteit, a másik Jáva szigetén tudott annyira felszabadulni, hogy befejezze regényét.

Ötfős szakmai zsűri választja ki azt a könyvet, mely a Libri irodalmi díjat kapja meg, a közönségnek leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségíjat nyeri el. 

A zsűri tagjai idén:

Bálint András

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Beck Zoltán

dalszerző, énekes, gitáros (30Y), a pécsi tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója

Fullajtár Andrea
Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja

Károlyi Csaba
irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató

 

Szilágyi Zsófia
Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

A közönség március 20-tól szavazhat, a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója pedig május közepén lesz.