„Az igazi dolgok mindig a kocsmákban történnek” – Hrabal 100 (videó)

.konyvesblog. | 2014. március 29. |

„Bár nem tartozott a legkalandosabb életű írók közé, írásaiban még a legszürkébb hétköznapoknak is sikerült színt adnia” – írtuk Bohumil Hrabalról, aki ha élne, a századik születésnapját ünnepelné egy korsó sörrel az Arany Tigrisben. Ahogy arról korábban mi is írtunk, életművének hazai gondozója, az Európa Könyvkiadó a centenárium alkalmából a cseh író három klasszikusát adta ki újra, most pedig írókat-színészeket kért meg arra, meséljenek arról, mit is jelentenek nekik Hrabal könyvei.

Hrabal 100:

Sörszagú életöröm - 100 éve született Bohumil Hrabal

Sör, halál és macskák - Bohumil Hrabal világa

Csodaszép borítókkal ünnepel az Európa Könyvkiadó

Összesen kilenc kisfilm készült el így: Bödőcs Tibor például arról mesél, hogy rengeteg Hrabal-idézetet raktároz a fejében, Galkó Balázs az életigenlésről beszél, Lengyel Ferenc pedig elárulja, hogy évente elolvassa a Táncórák idősebbeknek és haladóknak című Hrabal-kötetet. Elek Ferencet lenyűgözi a Menzel és Hrabal közötti kapcsolat, Háy Jánosnak a szomorúságba oltott életszeretet és a hömpölygő történetmesélés fontos, Egressy Zoltánt többen cseh drámaírónak gondolták, Szécsi Noémi pedig bevallja, hogy bár sokáig azt hitte, Hrabal nem hatott rá, végül ráébredt, hogy nagyon is.

A filmek rendezője Szabó Szonja, a helyszín a Hrabal Söröző, az animációt Baranyai b András borítógrafikájának felhasználásával Pálfi Szabolcs készítette. A többi videóért kattintsatok ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.