„Az igazi dolgok mindig a kocsmákban történnek” – Hrabal 100 (videó)

.konyvesblog. | 2014. március 29. |

„Bár nem tartozott a legkalandosabb életű írók közé, írásaiban még a legszürkébb hétköznapoknak is sikerült színt adnia” – írtuk Bohumil Hrabalról, aki ha élne, a századik születésnapját ünnepelné egy korsó sörrel az Arany Tigrisben. Ahogy arról korábban mi is írtunk, életművének hazai gondozója, az Európa Könyvkiadó a centenárium alkalmából a cseh író három klasszikusát adta ki újra, most pedig írókat-színészeket kért meg arra, meséljenek arról, mit is jelentenek nekik Hrabal könyvei.

Hrabal 100:

Sörszagú életöröm - 100 éve született Bohumil Hrabal

Sör, halál és macskák - Bohumil Hrabal világa

Csodaszép borítókkal ünnepel az Európa Könyvkiadó

Összesen kilenc kisfilm készült el így: Bödőcs Tibor például arról mesél, hogy rengeteg Hrabal-idézetet raktároz a fejében, Galkó Balázs az életigenlésről beszél, Lengyel Ferenc pedig elárulja, hogy évente elolvassa a Táncórák idősebbeknek és haladóknak című Hrabal-kötetet. Elek Ferencet lenyűgözi a Menzel és Hrabal közötti kapcsolat, Háy Jánosnak a szomorúságba oltott életszeretet és a hömpölygő történetmesélés fontos, Egressy Zoltánt többen cseh drámaírónak gondolták, Szécsi Noémi pedig bevallja, hogy bár sokáig azt hitte, Hrabal nem hatott rá, végül ráébredt, hogy nagyon is.

A filmek rendezője Szabó Szonja, a helyszín a Hrabal Söröző, az animációt Baranyai b András borítógrafikájának felhasználásával Pálfi Szabolcs készítette. A többi videóért kattintsatok ide!