Horváth Viktor utazik Brüsszelbe

Valuska László | 2013. március 20. |

Szerdán kezdődik Brüsszelben a Passa Porta nemzetközi irodalmi fesztivál, amelyen idén Horváth Viktor, a Török tükör című regény szerzője képviseli a magyar irodalmat.

A négynapos programsorozat idei központi témája a képzelet. A fesztiválon mintegy száz író invitálja egy elképzelt világba az olvasókat, kiemelt hangsúlyt fektetve a képzelet szárnyalására függetlenül országoktól és kultúráktól - olvasható a magyar szerző felolvasásának helyet adó brüsszeli Balassi Intézet honlapján.

Horváth Viktor vasárnap délután fél öttől tart felolvasást az intézetben. A magyar író Török tükör című regényével 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. A 2009-ben megjelent Török tükör időutazásra viszi az olvasót, bemutatva a 16. századi Magyarországot, a két nagy birodalom, a Habsburg és az oszmán közötti színes és bizonytalan határvidéket. A felolvasás nyelve magyar és holland lesz, de franciául is kivetítik a szöveget.

A Passa Porta Fesztivál nyitóeseménye Bulem Szanszal algériai író felolvasóestje lesz. A német könyvszakma Béke-díjával 2011-ben kitüntetett író munkái nem jelenhetnek meg hazájában, mert írásaiban föllép az iszlám fundamentalizmus, a terror és a politikai elnyomás minden formája ellen. A 64 éves író egyike azon kevés algériai értelmiséginek, aki nem hagyta el hazáját, és nyíltan bírálja a politikai és társadalmi rendszert.

Mint a fesztivál honlapján olvasható, külön estet szentelnek az "arab tavasz" országaiból érkezett szerzőknek, és megszólalnak az afrikai irodalom képviselői is Togóból, Sierra Leonéból, a Kongói Köztársaságból, Szomáliából. A fesztivál irodalmi sétákat is szervez és utánajár a városi legendáknak. Sjón izlandi író a René Magritte belga szürrealista festőnek szentelt múzeumban csap fel vezetőnek.

Részt vesz a fesztiválon Mircea Cartarescu román regényíró is, aki 2011-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvvásár egyik vendége volt. Brüsszelben Káprázat című kötetével szerepel. A Passa Porta Fesztivált kétévente rendezik meg, 2009-ben Nádas Péter volt a díszvendég és a felolvasás mellett kiállítás is nyílt fotóiból. 2011-ben Esterházy Péter, valamint az Új magyar irodalom című programban Bartis Attila, Dragomán György és Tóth Krisztina képviselte a magyar írókat Brüsszelben.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.