Hogyan adjuk el Adolf Hitlert? Tegyük Donald Trumpot a borítóra!

.konyvesblog. | 2016. október 05. |

Legalábbis ezt csinálta az az amerikai kiadó, amely újra kiadta a náci vezér beszédeit egy kötetben, a hátsó borítóra pedig a republikánus elnökjelölt fotóját tette. A kép a Philadelphia Daily News egyik decemberi címlapfotója volt: utóbbi felemelt kézzel ábrázolja Trumpot, aki azidőtájt amellett agitált, hogy meg kell akadályozni a muszlimok belépését az Egyesült Államokba.

"Donald Trump tényleg tart egy példányt Hitler beszédeiből az ágya mellett? A volt felesége szerint ez teljes mértékben igaz!" - írta a borítókép alá az Ishi Press International. A kiadó egy 1990-es Vanity Fair-cikkre utal, mely szerint Trump exneje, Ivana egyszer azt találta mondani, hogy férje az ágya mellett tart egy ilyen könyvet, és időről időre beleolvas. A Paramount azóta elhunyt vezérigazgatója, Marty Davis annak idején megerősítette a lapnak, hogy a könyvet ő adta Trumpnak ajándékba. A Vanity Fair akkor megszólaltatta Trumpot is, aki a következőket mondta: "Ha meglennének ezek a beszédek nekem, és nem mondom, hogy megvannak, akkor sosem olvasnám őket".

Az esetről beszámoló Huffington Post szerint erős érv lehet a republikánus elnökjelölt mellett, hogy köztudottan nem igazán olvas, inkább a televízióból tájékozódik. A The Art of the Deal for Trump című kötet szerzője, Tony Schwartz egyenesen azt állította, hogy Donald Trump felnőtt élete során még egyetlen könyvet sem olvasott végig.