Megmutatjuk a legjobb gyerekprogramokat a könyvfeszten

Megmutatjuk a legjobb gyerekprogramokat a könyvfeszten

.konyvesblog. | 2019. április 26. |

feszt2019.JPG

Bár már csütörtökön megnyitotta kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a legtöbb gyerekprogramot érthető okokból hétvégére időzítették a kiadók és a szervezők. Mi ezek közül választottunk ki párat - összeállításunkban a kronológiára fittyet hányva a kisebbektől haladunk a nagyobbaknak szóló kötetek és programok felé, a végén pedig néhány érdekes, inkább felnőtteknek szóló beszélgetést is ajánlunk.

Agócs Íriszt eddig főleg az illusztrációiról ismertük, az utóbbi időben viszont már szerzőként is több könyvet jegyez. Április 28-án 10 órakor Mia nem álmos és Masa és az eső című lapozóit mutatják be. Ugyancsak ekkor mutatkozik be Czernák Eszter legújabb könyve, a legkisebbek hétköznapjait bemutató Sári és Berci otthon, melyet Mayer Tamás illusztrált.

Agócs Írisz illusztrálta amúgy Varró Dániel legújabb verses meséjét is: a Csütörtök, a kisördög április 28-án 12 órakor mutatkozik be az olvasóknak, az eseményen levetítik a Csütörtök, a kisördög és az ördöngös molnár című diafilmet is.

A Csimota Kiadónak a könyvfesztiválra időzítve három új Papírszínház-meséje is megjelent (Sipirc!, Oroszlán úr sörénye, Bújócska), melyeket április 28-án 13 órától mutatnak be; a mesélő: Zsigmond Tamara.

Egy egész napos családi kirándulás ihlette Gryllus Vilmos legújabb kötetét, a Biciklizős dalokat, melyet Timkó Bíbor illusztrált. A könyvet április 27-én 16.30-kor mutatják be, ahol Gryllus Vilmos részleteket ad elő a kötet dalaiból.

Folytatódnak Furda borz kalandjai: Petr Stancik mesehőse ezúttal filmet forgat, a gyerekek pedig ehhez kapcsolódóan április 26-án 10 órától egy workshopon vehetnek részt.

Bosnyák Viktóriának több kötete is megjelenik a könyvfesztre időzítve: az Unikornis égen, földön egy Kornélia nevű egyszarvú mindennapjaiba enged bepillantást. Az illusztrátor Rippl Renáta – vele és a szerzővel április 27-én 16 órától közösen készíthetnek majd unikornist az olvasók.

Bosnyák Viktória másik kötete a Pacák a pácban, melynek rajzait Dudás Győzőnek köszönhetjük. Ebben a verses mesében a tintásüveg felborul, a tócsából pedig fura lények kelnek életre. Aki szeretne közös mesét írni az alkotókkal, annak április 28-án, 16.30-tól nyílik erre lehetősége.

Igazi cicás program várja az olvasókat április 27-én 14 órakor: ekkor mutatják be ugyanis Arisztotelészt, a puha, bundás kandúrt, mégpedig egy zenés-mesés, interaktív könyvbemutatón. Anette Herzog Na de ki kérdez egy kandúrt? című kötetének hőse egy olyan macska, akinek akkor fordul fel fenekestül az élete, amikor kiderül, hogy kis gazdája, Anna egy kutyát szeretne kapni a születésnapjára.

Április 27-én 10 órától hármas könyvbemutatót tart a Pozsonyi Pagony. A mesedélelőttön az olvasók megismerkedhetnek Harcos Bálint legújabb, ezúttal Szimonidesz Hajnalka által illusztrált kötetével, A Dorka és az elgurult gombbal, mely az elalvásról vagy éppen annak hiányáról mesél. Dániel András Sylvia Plath A mindegy-öltöny című mesekönyvét illusztrálta, T.S. Eliot Macskák című művét pedig Varró Dániel és Havasi Attila fordításában vehetik kezükbe az olvasók (az illusztrációkat Axel Scheffler készítette).

A megvalósuló, majd elillanó álmokkal foglalkozik Kertész Edina legújabb meseregénye, A milliomos szamár, melyet április 27-én 13 órától mutat be a szerző, és a kötet illusztrátora, Hajba László. Az olvasókat minikoncert és közös rajzolás várja.

Folytatódik a Szupermalac és Űrpatkány-trilógia, mégpedig A három űrbetyár című kötettel. Az április 27-i 17 órakor kezdődő rendhagyó bemutatón Dóka Péter hőseit Máli Csaba grafikus élőben rajzolja meg. A beszélgetést dramatizált felolvasások és a Szupermalac-rajzfilmsorozat részletei egészítik ki.

A Rosszcsont Rodrigó keletkezéstörténete majdnem annyira kalandos, mint a róla szóló meseregény: a világhírű német író, Michael Ende, élete alkonyán három sodró lendületű fejezetet írt meg a gyáva, de nagyszívű rablólovag és a fegyverhordozójául szegődő kisfiú, Filkó barátságáról. A regénytöredék több mint húsz év után Wieland Freund stílusbravúrjának köszönhetően kiteljesedett, és idén januárban jelent meg az egyik legrangosabb német gyerekkönyvkiadó, a Thienemann gondozásában. A kötet fordítójával, Perczel Enikővel és Dávid Ádám szerkesztővel április 27-én 18 órakor Forgách András író, fordító beszélget.

Fiala Borcsa a Duna után a Balaton mellé helyezi nyomozós könyvének színhelyét. Április 26-án 11.30-tól az olvasók rendhagyó irodalomórán vehetnek részt és együtt nyomozhatnak a szerzővel.

"A hazugságnak is van vagy ötven árnyalata. Ebből a Menő Könyvek új kiadványa, a Hazudós, végigvesz tizenhármat. A gyerekkor szinte összes olyan helyzete bekerült a könyvbe, amikor hazudni kell, vagy hazudni muszáj: a rettenetes, maximalista és kielégíthetetlen elvárásokkal működő anyától kezdve, akinek semmit nem lehet elmondani, a szomszéd srác iránt érzett plátói szerelemig" - írtuk korábban az antológiáról, melyet április 28-án 16 órakor mutatnak be a szerzők jelenlétében.

Fókuszban az olvasás

A könyvfesztiválon több olyan program is lesz, amely az olvasásról és az olvasás megszerettetéséről szól. Április 27-én 11.30-tól a kiskamasz olvasóké a főszerep, pontosabban a Pagony nekik szóló, Abszolút könyvek című sorozatáé. Hogy mennyire könnyű (vagy éppen nehéz) megszólítani ezt a korosztályt, arról Vinczellér Katalin faggatja Kertész Erzsit, Wéber Anikót és Bojti Annát.

Április 27-én 16 órától a Vajon fog olvasni? című kerekasztal-beszélgetés résztvevői (Balázs Eszter Anna, a Kolibri Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője, Török Ágnes, a Móra Kiadó szerkesztője, Papik Eszter, a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanítója és Simon Krisztina, a Könyvtárostanárok Egyesülete elnöke) arra keresik a választ, hogyan lehetne segíteni olvasni tanuló gyerekeket, és mekkora a tanárok, szülők és a kiadók felelőssége az olvasóvá nevelésben.

Szintén az olvasásra nevelés a célja a Rém jó könyvek sorozatnak, melyről április 27-én 13.30-tól mesélnek Csájiné Knézics Anikó és Bosnyák Viktória írók, valamint Dudás Győző grafikus. A sorozat főszereplőivel ugyanaznap 15 órától ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Április 27-én 10.30-tól az olvasástanulás és diszlexia lesz a fő téma, melyen bemutatkozik a Pagony Most ÉN olvasok-sorozata és Révész Emese Simi és a rendetlen betűk című meseregénye.