Herpesz a könyvtárból

.konyvesblog. | 2013. november 20. |

library-box.jpgJapánban speciális dobozokkal irtják a baktériumot a könyvtári könyvekről

Belga professzorok kémiai vizsgálatoknak vetették alá az antwerpeni könyvtár legnépszerűbb olvasmányait, és megállapították, hogy az olvasók néha kicsit tovább merészkednek a békés olvasgatásnál.  A szürke ötven árnyalatán például herpeszvírust és kokaint mutattak ki a vizsgálatok.

A leuveni katolikus egyetem kutatói az antwerpeni könyvtár tíz leggyakrabban kikölcsönzött kötetének mindegyikén kimutattak kokaint, herpeszt pedig nemcsak a mamipornón, de Pieter Aspe Tango című romantikus regényén is találtak. Az egyetem toxikológusa, Jan Tytga azonban megnyugtatott mindenkit, a nem kívánt szennyeződések olyan kis mennyiségben vannak jelen a könyveken, hogy egyáltalán nem károsak a jövőbeni olvasók számára.

Nem ez volt az első alkalom, hogy tudósok a könyvtári könyvek higiéniáját tesztelték. A utah-i Brigram egyetem diákjai megállapították, hogy az intézmény könyvtárának népszerűbb könyvein 25-40 százalékkal több mikroba nyüzsög, mint azokon, amiket senki sem akar kikölcsönözni. A kutatócsoport tizenhatféle baktériumot tenyésztett ki a könyvek felületéről, viszont beazonosítani nem tudta őket - így arra sem kaptak választ, hogy károsak-e az olvasók egészségére. Annyi viszont sikerült kideríteniük, hogy a könyvekben még így is sokkal kevesebb baktérium tanyázik, mint a könyvtárajtók kilincsein.

Egy korábban megjelent tanulmány szintén a közkönyvtárakból kivett olvasmányok baktériumszennyezettségét vizsgálta. A tanulmány szerzői, Itzhak Brook ésSara J Brook arra a következtetésre jutottak, hogy a könyvtári könyvek nem jelentenek kockázatot olvasójuk számára. A könyvtárban és a nappali polcán sorakozó könyvek szennyezettsége között nincs túl nagy különbség.

A japán könyvtárakban esélyük sincs a kórokozóknak, ugyanis speciális dobozokkal küszöbölik ki a nem kívánt mikroorganizmusok elterjedését. A dobozok UV-sugarakkal támadnak, és például az E-coli baktérium vagy az influenzavírus ellen is hatékonyan veszik fel a harcot. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy egyelőre csak a könyvek borítóját tudják ilyen módon tisztán tartani.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.