Hárommillió dollárt ért a képregények szent grálja

.konyvesblog. | 2014. augusztus 26. |

Action-Comics-No-1-Superm-011.jpgA kép és a cikk forrása: Guardian

Az Action Comics első száma lett minden idők legdrágábban eladott képregénye. Ebben a képregényben jelent meg legelőször Superman figurája, ez pedig több mint hetven év alatt 3,2 millió dollárra tornászta fel az eredeti 10 centes árat. A gyűjtők által a képregények szent gráljaként kezelt füzet 1938-ban, a szuperhősipar kezdetén született.

Az Action Comic No.1-et Darren Adams, egy Seattle melletti képregénybolt, a Pristine Comics tulajdonosa ajánlotta eladásra. Adams úgy döntött, árverés helyett az eBay-en hirdeti meg a kötetet, mert így híre az egész világhoz eljuthat. A verseny végül tizenhárom licitáló között dőlt el – a nyertes vásárló mindössze száz dollárral ajánlott többet, mint az előző licitáló. Az eladásból származó össze egy százalékát Adams a Christopher és Dana Reeve Alapítványnak ajánlotta fel.

Az Adams tulajdonában lévő képregény különösen jó állapotban volt, ugyanis eredeti vásárlója egy cédrusládában tartotta a nyugat-virginiai hegyekben lévő otthonában. Adams a tulajdonos halála után egy hétszámjegyű összegért vásárolta meg a kötetet.A képregényből körülbelül 50-100 darab létezik, de csak két példány kapott legalább 9.0-s értékelést az árverésre kerülő képregényeket hitelesítő hatóságtól. Adamsé volt az egyik.

A másik kilencpontos példányt Nicolas Cage vásárolta meg 1995-ben, ám a képregényt 2000-ben ellopták Los Angeles-i otthonából. A füzet végül majd fél évtizeddel később sértetlenül került elő egy kaliforniai raktárból, és 2,1 millió dollárért kelt el 2011-ben. A lopás történetét feldolgozó film állítólag már készül.

Superman figuráját 1933-ban teremtette meg két clevelandi tinédzser, Jerry Siegel és Joe Shuster – a jogokat 130 dollárért adták el a DC-nek. Az Action Comic első száma már többször is megdöntötte az eladási adatokat - 1992-ben 86 ezer, 1997-ben 150 ezer, 2010-ben pedig másfél millió dollárért kelt el. Minden idők második legdrágábban elkelt képregénye a Detective Comics huszonhetedik száma volt – abban bukkant fel először Batman.