Hárommillió dollárt ért a képregények szent grálja

.konyvesblog. | 2014. augusztus 26. |

Action-Comics-No-1-Superm-011.jpgA kép és a cikk forrása: Guardian

Az Action Comics első száma lett minden idők legdrágábban eladott képregénye. Ebben a képregényben jelent meg legelőször Superman figurája, ez pedig több mint hetven év alatt 3,2 millió dollárra tornászta fel az eredeti 10 centes árat. A gyűjtők által a képregények szent gráljaként kezelt füzet 1938-ban, a szuperhősipar kezdetén született.

Az Action Comic No.1-et Darren Adams, egy Seattle melletti képregénybolt, a Pristine Comics tulajdonosa ajánlotta eladásra. Adams úgy döntött, árverés helyett az eBay-en hirdeti meg a kötetet, mert így híre az egész világhoz eljuthat. A verseny végül tizenhárom licitáló között dőlt el – a nyertes vásárló mindössze száz dollárral ajánlott többet, mint az előző licitáló. Az eladásból származó össze egy százalékát Adams a Christopher és Dana Reeve Alapítványnak ajánlotta fel.

Az Adams tulajdonában lévő képregény különösen jó állapotban volt, ugyanis eredeti vásárlója egy cédrusládában tartotta a nyugat-virginiai hegyekben lévő otthonában. Adams a tulajdonos halála után egy hétszámjegyű összegért vásárolta meg a kötetet.A képregényből körülbelül 50-100 darab létezik, de csak két példány kapott legalább 9.0-s értékelést az árverésre kerülő képregényeket hitelesítő hatóságtól. Adamsé volt az egyik.

A másik kilencpontos példányt Nicolas Cage vásárolta meg 1995-ben, ám a képregényt 2000-ben ellopták Los Angeles-i otthonából. A füzet végül majd fél évtizeddel később sértetlenül került elő egy kaliforniai raktárból, és 2,1 millió dollárért kelt el 2011-ben. A lopás történetét feldolgozó film állítólag már készül.

Superman figuráját 1933-ban teremtette meg két clevelandi tinédzser, Jerry Siegel és Joe Shuster – a jogokat 130 dollárért adták el a DC-nek. Az Action Comic első száma már többször is megdöntötte az eladási adatokat - 1992-ben 86 ezer, 1997-ben 150 ezer, 2010-ben pedig másfél millió dollárért kelt el. Minden idők második legdrágábban elkelt képregénye a Detective Comics huszonhetedik száma volt – abban bukkant fel először Batman.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.