Halleluja: a katolikus egyház megbocsát Janus Pannoniusnak

.:wendy:. | 2008. október 21. |

Ma, október 21-én kerül sor Janus Pannonius újratemetésére Pécsett a székesegyház altemplomában. A költő maradványait még 1991-ben fedezték fel a templom renoválásakor, de 17 évnyi hosszú kutatás kellett, hogy teljesen bebizonyosodjon, tényleg Janus koponyáját és csontjait találták meg.


Janus Pannonius koponyája

Az újratemetés alkalmából Mayer Mihály megyéspüspök nyilatkozatai nyomán nyugodhat meg minden aggódó Janus szerető irodalombarát: az egyház "megbocsát" a költőnek és méltó módon igyekeznek örök nyugalomra helyezni őt, nem róják fel neki "fiatalkori kilengéseit". "Pajzán verseiben az ifjúkor divatjának hódolt, aztán benőtt a feje lágya, és akarta a társadalmat vezetni, szervezni. A szenteket is a tökéletesedésük folyamatában vizsgáljuk, nem azt nézzük, milyenek voltak fiatalon" - fogalmazott a megyéspüspök.

Utánanéztünk: ez a mondat tényleg 2008-ban hangzott el.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.