Arwen majdnem halhatatlan maradt

.konyvesblog. | 2014. február 12. |

Nem sokon múlt, hogy A Gyűrűk Ura szerelmesei, Arwen és Aragorn végül nem egymás mellett kötöttek ki, derül ki J. R. R. Tolkien egy eddig kiadatlan leveléből.

Tolkien A király visszatér írása során megélt nehézségekről számolt be 1955-ös levelében. A kiadójához, Rayner Unwin címzett levél március 19-én kerül kalapács alá a Bonhams aukcióján. A kiadós, Stanley Unwin annak idején rendszeresen hazavitte a munkát, például egy Tolkien-könyv kéziratát is. 10 éves fia, Rayner elolvasta a könyvet, és átnyújtotta apjának saját kritikáját, ami arra sürgette a férfit, hogy minél hamarabb megjelentesse a történetet.

TolkLetter2_2818762a.jpg

Hosszú levelében Tolkien arról ír, hogy kollégája, a költő WH Auden szerint az Arwen-Aragorn szál felesleges és felületes, ám ő még mindig megrendítőnek találja, a „színtiszta remény allegóriájának.” A kötetben a tünde, Arwen lemond a halhatatlanságáról, és inkább az igaz szerelmet választja.

A levél árulkodik a kemény munkáról, amellyel Tolkien fordításokat, családfákat és térképeket zsúfolt a harmadik kötetbe, és a szorongásról is, mert arra számított, hogy az olvasók túl soknak tartják majd az extra tartalmat. A szerző ragaszkodott pár dologhoz (például a rúnákhoz, amivel rengeteget dolgozott) de a Bolger és a Boffin család családfájától örült, hogy megszabadult.

Forrás: Telegraph