Gárdonyi-emlékév: 120 millió forint az olvasás népszerűsítésére

.konyvesblog. | 2013. május 17. |

A kormány 120 millió forintot szavazott meg arra az olvasásnépszerűsítő programra, amely a Gárdonyi-emlékév kísérőrendezvényeként magyar irodalmi alkotásokra, elsősorban Gárdonyi-művekre hívja fel a figyelmet – ezt L. Simon László, az emlékév fővédnöke és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő jelentette be Egerben.

A Music Hungary című zeneipari konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Gárdonyi-emlékév koordinátora az egri Homa János lett. Azért esett rá a választás, mert újságíró és pedagógus, az egri kulturális élet aktív szereplője, így segíteni tudja az emlékév programjainak népszerűsítését, hogy minél több fiatalhoz eljussanak a rendezvények – emelte ki Habis László, Eger polgármestere.

Homa János elmondta, hogy több mint 100 eseményt, valamint szakmai találkozók sorát rendezik meg. Kiemelte, hogy októberben, az egri vár napján valamennyi iskolában Gárdonyival, az Egri csillagokkal és Gárdonyi példáján keresztül a hazaszeretettel foglalkoznak majd.

A Gárdonyi-emlékévet a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja, az összeg kétharmadát Eger használhatja fel. Az emlékév programjai között szerepel A láthatatlan ember arcai című vándorkiállítás, irodalmi versenyek, interaktív tárlatvezetések, filmvetítések, pályázatok, konferenciák és kulturális fesztivál is.

(MTI)