Fiatalok, szerelmesek, rákosak - Már a mozikban John Green kulttörténete

.konyvesblog. | 2014. június 11. |

John Green: Csillagainkban a hiba, fordította: Bihari György

Gabo Kiadó, 2014, 269 oldal, 2542 HUF

A Csillagainkban a hiba az utóbbi évek egyik legnépszerűbb ifjúsági regénye, a John Green bestselleréből készült filmet pedig néhány napja már a hazai mozik is játsszák. A regény és film körüli felhajtást mi sem jellemzi jobban, minthogy a rajongók zsinórban állnak elő a történet szereplőit ábrázoló, vagy a sztori kulcsmondatait megörökítő használati tárgyakkal. A Flavorwire összeszedte a legfurábbakat, melyek között akad telefontok, műköröm, kispárna, magassarkú cipő és borospohár is.

Miről szól a regény? „A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni.”

John Green még diákként egy gyermekkórházban dolgozott, ottani élményei nagyban hatottak rá a Csillagainkban a hiba megírásakor. Szerinte a súlyos betegeket gyakran olyan emberekként ábrázolják, akiket a szenvedés jobbá tesz, de Green kerülni akarta az efféle közhelyeket, és szereplői olyan fiatalok, akik krónikus betegségük ellenére is úgy viselkednek, mint bármelyik hétköznapi kortársuk. Greennek jóbarátja volt egy Esther Earl nevű lány is, aki 16 éves volt mindössze, amikor meghalt pajzsmirigyrákban; az ő személye is inspirálólag hatott a szerzőre.

A Csillagainkban a hiba filmváltozatát a múlt héten mutatták be az Egyesült Államokban, ahol jobban nyitott, mint Tom Cruise akciófilmje, A holnap határa. A főszereplő tiniket Shailene Woodley és Ansel Elgort alakítja (utóbbi például már a Carrie-ben is játszott). A filmben egy rövid cameo erejéig eredetileg szerepet kapott maga a szerző is, de John Green legnagyobb megkönnyebbülésére a végleges verzióból kivágták a jelenetet.