Fiatalok, szerelmesek, rákosak - Már a mozikban John Green kulttörténete

.konyvesblog. | 2014. június 11. |

John Green: Csillagainkban a hiba, fordította: Bihari György

Gabo Kiadó, 2014, 269 oldal, 2542 HUF

A Csillagainkban a hiba az utóbbi évek egyik legnépszerűbb ifjúsági regénye, a John Green bestselleréből készült filmet pedig néhány napja már a hazai mozik is játsszák. A regény és film körüli felhajtást mi sem jellemzi jobban, minthogy a rajongók zsinórban állnak elő a történet szereplőit ábrázoló, vagy a sztori kulcsmondatait megörökítő használati tárgyakkal. A Flavorwire összeszedte a legfurábbakat, melyek között akad telefontok, műköröm, kispárna, magassarkú cipő és borospohár is.

Miről szól a regény? „A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni.”

John Green még diákként egy gyermekkórházban dolgozott, ottani élményei nagyban hatottak rá a Csillagainkban a hiba megírásakor. Szerinte a súlyos betegeket gyakran olyan emberekként ábrázolják, akiket a szenvedés jobbá tesz, de Green kerülni akarta az efféle közhelyeket, és szereplői olyan fiatalok, akik krónikus betegségük ellenére is úgy viselkednek, mint bármelyik hétköznapi kortársuk. Greennek jóbarátja volt egy Esther Earl nevű lány is, aki 16 éves volt mindössze, amikor meghalt pajzsmirigyrákban; az ő személye is inspirálólag hatott a szerzőre.

A Csillagainkban a hiba filmváltozatát a múlt héten mutatták be az Egyesült Államokban, ahol jobban nyitott, mint Tom Cruise akciófilmje, A holnap határa. A főszereplő tiniket Shailene Woodley és Ansel Elgort alakítja (utóbbi például már a Carrie-ben is játszott). A filmben egy rövid cameo erejéig eredetileg szerepet kapott maga a szerző is, de John Green legnagyobb megkönnyebbülésére a végleges verzióból kivágták a jelenetet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!