Feleségével temették újra Raymond Chandlert

.:wendy:. | 2011. február 15. |

Több mint ötven évvel haláluk után együtt temették újra Raymond Chandler amerikai krimiírót és feleségét, Cissy Chandlert.

Mintegy száz rajongó követte a helyszínen, amint az 1920-as évekből származó autók kíséretében Valentin-napon megérkeztek Cissy Chandler hamvai a San Diego-i Mount Hope Temetőbe egy Dixieland-banda játéka közepette.

A szertartást ugyanaz a lelkész végezte, aki 1959-ben az író temetését is celebrálta. A szertartás részeként egy, a pár újraegyesüléséről szóló emléktáblát is elhelyeztek a síron, amelyen szerepel egy híres mondat is Chandler The Big Sleep (A hosszú álom) című 1939-es első regényéből: "A halott férfiak súlyosabbak, mint az összetört szívek" (Dead men are heavier than broken hearts).

A pár több mint öt évtizeden át külön nyugodott: az író a temetőben, felesége egy közeli mauzóleum kriptájában. Ez azért alakult így, mert Chandler halála előtt nem rendelkezett arról, mit tegyenek 1954-ben elhunyt felesége hamvaival.

Talán örökre elválasztva maradnak, ha egy Chandlerrel foglalkozó történész, Loren Latker nem talál utalásokat az szerző írásaiban arra, hogy majdan felesége mellett szeretne nyugodni. Végül Aissa Wayne ügyvéd - John Wayne filmsztár lánya - segítségével tavaly szeptemberben sikerült meggyőzni egy Los Angeles-i bírót, hogy engedélyezze az újratemetést.

A szertartáson feltűnt Powers Boothe amerikai színész is, aki a Raymond Chandler detektívregényein alapuló, 1980-as HBO-sorozatban (Philip Marlowe, Private Eye) játszott.

Az 1888-ban Chicagóban született Raymond Chandler művei óriási hatást gyakoroltak a későbbi bűnügyi irodalomra. Állandó szereplője, Philip Marlowe a kemény stílusú detektívregény-hősök mintapéldánya lett. Összes regénye filmvászonra került, a legismertebb A hosszú álom (1946) Howard Hawks rendezésében, Humphrey Bogart és Lauren Bacall főszereplésével.
 
(MTI)