Ezt olvassák Guantanamóban

.konyvesblog. | 2013. május 08. |

tumblr_mlgymdyity1soxmeao1_1280.jpg

A vallási szekció Guantanamoban (forrás:gitmobooks.tumblr.com)

A Pulitzer-díjas újságíró, Charlie Savage fotóblogjában enged bepillantást Guantanamo börtönkönyvtárába.

A rabok a Marvel-képregényektől Danielle Steele érzelmektől túlcsorduló papírkötésesein át a Harry Potter-kötetekig, és a vallásos olvasmányokig válogathatnak. Akad a polcon klasszikus is, de aki sem Gabriel Garcia Marquezt, sem Charles Dickens-t nem kedveli, válogathat Stieg Larsson regényeiből is. Esetleg választhat egy önsegélyező könyvet.

A guantanamoi könyvtár 3500, előzőleg jóváhagyott témájú könyvből áll. A rabok nem látogathatják, ha olvasni szeretnének, le kell adniuk a rendelést. A könyveket minden kölcsönzés előtt alaposan átvizsgálják, rejtett üzeneteket keresve. Az Agatha Christie-krimik, és a Harry Potter itt is a legnépszerűbb olvasmánynak számítanak. Sokan választják a Don’t Be Sad című arab önsegélyező könyvet is, amely a szomorúság ellen a türelmet, a kemény munkát, és az Allahban való töretlen hitet javasolja.

J. K. Rowling könyveit még kihallgatások során is használták. Egy női kihallgatótiszt úgy próbált fogást találni a foglyon, hogy egy órán keresztül olvasott fel neki az egyik Potter-kötetből.

Forrás: OpenCulture, FoxNews

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.