Ezt olvassák Guantanamóban

.konyvesblog. | 2013. május 08. |

tumblr_mlgymdyity1soxmeao1_1280.jpg

A vallási szekció Guantanamoban (forrás:gitmobooks.tumblr.com)

A Pulitzer-díjas újságíró, Charlie Savage fotóblogjában enged bepillantást Guantanamo börtönkönyvtárába.

A rabok a Marvel-képregényektől Danielle Steele érzelmektől túlcsorduló papírkötésesein át a Harry Potter-kötetekig, és a vallásos olvasmányokig válogathatnak. Akad a polcon klasszikus is, de aki sem Gabriel Garcia Marquezt, sem Charles Dickens-t nem kedveli, válogathat Stieg Larsson regényeiből is. Esetleg választhat egy önsegélyező könyvet.

A guantanamoi könyvtár 3500, előzőleg jóváhagyott témájú könyvből áll. A rabok nem látogathatják, ha olvasni szeretnének, le kell adniuk a rendelést. A könyveket minden kölcsönzés előtt alaposan átvizsgálják, rejtett üzeneteket keresve. Az Agatha Christie-krimik, és a Harry Potter itt is a legnépszerűbb olvasmánynak számítanak. Sokan választják a Don’t Be Sad című arab önsegélyező könyvet is, amely a szomorúság ellen a türelmet, a kemény munkát, és az Allahban való töretlen hitet javasolja.

J. K. Rowling könyveit még kihallgatások során is használták. Egy női kihallgatótiszt úgy próbált fogást találni a foglyon, hogy egy órán keresztül olvasott fel neki az egyik Potter-kötetből.

Forrás: OpenCulture, FoxNews