Ezeket a programokat ne hagyd ki az őszi Margón!

Ezeket a programokat ne hagyd ki az őszi Margón!

.konyvesblog. | 2019. október 09. |

margo_1.jpg

Holnap kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál, így jön a már hagyományosnak számító programajánlónk is! A múlt héten már megmutattuk, hogy milyen friss magyar és külföldi megjelenésekre érdemes odafigyelni és milyen beszélgetések kapcsolódnak majd hozzájuk. Most további kihagyhatatlan programokat ajánlunk (a teljes kínálatot ITT találjátok). Minden egyéb fontos információt megtaláltok a Margó honlapján, valamint Facebook oldalán, de érdemes belelapozni a programfüzetbe is.  

Margó Extra

A Margó Extra beszélgetéssorozatban olyan alkotók szólalnak meg, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de a pályájukra is nagy hatással volt. Csütörtökön Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol frontembere vall irodalmi élményeiről, pénteken Lilu, szombaton Mautner Zsófi gasztroblogger, vasárnap pedig Lovasi András lesz a Margó Extra vendége.

Facebook esemény>>>

margo4_1.jpg

Fotó: Valuska Gábor, Nagy Márton

UMAMI – Apokalipszis most?

A Canon és a Margó közös, UMAMI néven induló kiadványának bemutatója. Az első, 100 oldalas tematikus szám címe: Apokalipszis, most? és a klímaváltozás témáját járja körbe. A kötet szerkesztője: Simon Márton.

Facebook esemény>>>

Ivan & The Parazol: Alsó polc

David Bowie-nak legendás könyvtára volt. A zenész jelentős hatást gyakorolt az Ivan & The Parazol legutóbbi, Exotic Post Traumatic című lemezére, amely a holland Butler Records kiadásában jelent meg. A zenére az irodalom is óriási hatással van, ezért megkértük a zenekart, mutassa meg a képzeletbeli könyvtárát. Történetmesélés és koncert, amelyből az is kiderül, hogyan hatott a Mester és Margarita a zenekarra. Egyszeri, különleges koncert színészvendégekkel, egy megidézett könyvtárral és persze a kedvelt Parazol-dalokkal.

Jegyár: 2500 Ft

Facebook esemény>>>

24.hu dolgozószoba

Az alkotók akkor szeretnek beszélni a munkájukról, amikor befejezték. Vagy akkor se. A 24.hu munkatársai arra tesznek kísérletet, hogy az írókkal készülő könyvük keletkezéséről beszéljenek. A Margó Fesztivál során Szilasi László, Dragomán György, Kaszás György és Krusovszky Dénes mesél majd az alkotói munkáról és arról, min dolgoznak épp. 

Facebook esemény>>>

margo2_1.jpg

Tessék színt vallani - Osvát Ernő szerkesztői levelezése I-II.

A Nyugat tehetséges, sok tekintetben teljhatalmú szerkesztőjének, Osvát Ernőnek eddig publikálatlan szerkesztői levelezését adja közre az OSzK és a Gondolat. Irodalmi nagyjaink, köztük Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Molnár Ferenc és számos más író, költő leveleit tartalmazza a két kötet. Nemeskéri Erika és Kosztolánczy Tibor szerkesztőkkel Fráter Zoltán beszélget.

Facebook esemény>>>

Magukra maradt bútorok

Milyen bútorokat őriz a PIM? Válhat-e relikviává egy használati tárgy? Mit árul el a bútor az író személyéről? Többet ér egy karosszék, ha valaha ült benne József Attila? Mit ad hozzá egy íróasztal a szépirodalmi művekhez? A tárgy tovább él, és velük együtt minden egyes íróasztalon megőrzött tintafoltban, repedésben, a székek karfájának kopásán, a fotelek süppedéseiben ott vannak egykori használóik: maguk az írók is.

Facebook esemény>>>

Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert a Párizsban tanuló barátnője, Anna szakított vele: az alapsztorit ismerhetjük a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című filmből. A film DVD-n egy novelláskötetbe csomagolva jelenik meg, tizennégy szerző nézőpontjából meséli tovább a film szereplőinek életét.

Facebook esemény>>>

margo3_1.jpg

Világok Találkozása: a kortárs kínai science fiction

Az elmúlt években egyre nagyobb sikert aratnak itthon a nemangolszász területről származó zsánerszerzők, ennek köszönhetően egyre több távol-keleti alkotót is megismerhetünk. Ken Liu novellái és szerkesztései, valamint A Háromtest-probléma Hugo-díjas szerzője, Cixin Liu nemrég magyarul megjelent kötetei alapján feltérképezzük a kortárs kínai science fiction világát. Kerekasztal-beszélgetés: Molnár Berta, Salát Gergely, Takács Gábor és Gaborják Ádám.

Facebook esemény>>>

Tanács Eszter: Nők gyermek nélkül

18 nő története vágyakozásról, veszteségről és a választásról. Kimondott-kimondatlan elvárás a nőkkel szemben, hogy anyává váljanak. A közvélekedés úgy tartja, hogy akinek nincs gyereke, az önző, karrierista, netán gondja van a nőiességével. Valójában azonban ahány gyermektelen nő, annyiféle történet. Van, akinél tudatos döntés eredménye a gyermektelenség, másoknál a (megfelelő) párkapcsolat hiánya, egészségi problémák vagy elrettentő családi minták állnak a háttérben. A szerzővel Szörnyi Krisztina beszélget.

Facebook esemény>>>

margo1_1.jpg

Ők is boldogan éltek? A férfi változat

Gondoltak már arra, mi történt gyerekkorunk mesehőseivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi várt például Lúdas Matyira, miután háromszor megverte Döbrögit? Vagy milyen élete lett Hókuszpóknak, miután kibékült a hupikék törpikékkel? És mi történt a rendíthetetlen ólomkatonával, miután a tűzbe dobták? 13+1 neves kortárs író folytatja a történeteket. A kötetben olvashatjuk még János vitéz, a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a vérbanya, a sárkányölő vitéz, a titokzatos S. utóéletét, valamint a Piroska, a Hófehérke, a Jancsi és Juliska és az Óz, a csodák csodája egy-egy férfialakjának kalandjait. Meghökkentő meséket, amelyek nem gyerek kezébe valók. A könyvben Czinki Ferenc, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Fehér Béla, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Hartay Csaba, Háy János, Horváth Viktor, Kerékgyártó István, Maros András, Totth Benedek, Vámos Miklós, Zoltán Gábor felnőttmeséi olvashatók.

Facebook esemény>>>

Lovasi András: Tűzijáték délben

Tizennyolc évvel az első szólóalbuma (Bandi a hegyről, 2001) után, 2019 januárjában jelentkezett a másodikkal Lovasi András, aki pedig folyamatosan írta a dalokat, csak elkérték mások, sok közülük egy Kispál, később egy Kiscsillag lemezen landolt. Végül csak a legszemélyesebbek maradtak, pont egy albumnyi dal.

Jegyár: 3 500 Ft

Facebook esemény>>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.