Exkluzív fotókiállítás Örkény Istvánról a Cultiris Galériában

.:wendy:. | 2012. április 03. |

Örkény István 100. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton ritkán látott és néhány most bemutatásra kerülő fotó és dokumentum idézi fel a Kossuth-díjas író életét. A válogatásban neves fotográfusok – Balla Demeter, Benkő Imre, Danis Barna, Dormán László, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Szilvásy Z. Kálmán - alkotásai és a családi archívumból származó felvételek mellett Nádas Péter írótól is szerepel néhány különleges komponálású kép.

A tárlat különlegességei közé tartoznak azok a fotók, amelyek az író gyermekkorát, fiatal felnőtt életét, családját, feleségeit, pályatársait – többek között Louis Aragon, Déry Tibor, Pilinszky János, Juhász Ferenc, Karinthy Ferenc, Kazimír Károly, Mészöly Miklós, Sütő András, Vas István, Várkonyi Zoltán – és az otthonát mutatják meg. Felidéződnek olyan emlékezetes pillanatok, mint a Kossuth-díj átvétele 1973-ban, vagy a Füst Milán-díj átadása Nádas Péternek, 1978-ben.

 
Édesanyjával-művészi műteremfotó (Fotó Gaidusek, Budapest)


Sütő Andrással és Juhász Ferenccel a Nemzeti Színházban


Otthon, harmadik feleségével Radnóti Zsuzsával a 60-as években. (Fotó Szilvásy Z. Kálmán)

Láthatjuk katonai díszegyenruhában és a hadifogságban, New Yorkban, a Royalton Hotelben 1977-ben, szeretett írógépe előtt, feleségével, Radnóti Zsuzsával és kutyájukkal a kertben 1977-ben.

Az életkép mellett igazi csemege „A nem kívánt törlendő” 1970-ben írt kézirat másolata, „A termelés zavartalanul folyik” 1977-ben született kézirat másolata, és portréja bronzba öntve, amelyet Kocsis András Sándor alkotott.
A képek mellett a falon Örkény István Egyperces életrajzcímű írása olvasható.

A kiállítás május 31-ig látható. A Cultiris Galéria az Örkény István Könyvesbolt emeletén évi 6-8 kiállítással várja az érdeklődőket.
Cím: 1137 Budapest, Szent István körút 26.
Nyitvatartás: hétköznapokon 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig. A belépés díjtalan.