Exhumálták a Hidegvérrel kegyetlen gyilkosainak holttesteit

.konyvesblog. | 2012. december 19. |

A képen Perry Smith és Richard Hickock láthatók, akiket 1965. április 14-én végeztek ki, hat évvel azután, hogy megöltek egy kansasi családot.

Exhumálták annak a két embernek a holttestét, akiket a hatvanas években azzal gyanúsítottak, hogy kegyetlenül lemészárolták egy kansasi család négy tagját. Történetüket Truman Capote Hidegvérrel című könyvében örökítette meg.

Richard Hickockot és Perry Smitht 1965 áprilisában végezték ki a lansingi fegyházban. A két férfit azzal gyanúsították, hogy 1959 novemberében a Kansas állambeli Hotcomb városában ők ölték meg a köztiszteletben álló Herbert Cluttert, a férfi feleségét és két gyermekét. A történetet Truman Capote a ma már a műfaj egyik klasszikusának számító Hidegvérrel című tényregényében örökítette meg.

A két gyilkos földi maradványait azonban a héten exhumálták. Nem kizárt ugyanis, hogy ő számlájukra írható egy 1959. decemberi gyilkosság is: akkor egy floridai család négy tagját (Cliff és Christine Walkert, valamint két gyereküket) mészárolták le osprey-i otthonukban. Az esetről beszámoló Huffington Post szerint Hickock és Smith neve már a hatvanas években felmerült lehetséges elkövetőként, és a floridai hatóságok soha nem tettek le arról, hogy erről bizonyosságot is szerezzenek.

A tudomány fejlődésének köszönhetően a DNS-vizsgálatok most jutottak el abba a fázisba, hogy hatékonyabban tudják alkalmazni a mostanihoz hasonló, több évtizedes esetekben is. Az exhumálást is azért rendelték el, hogy a két gyilkos földi maradványaiból DNS-t vehessenek, ezt azután összevetik a Christine Walker alsóneműjén talált spermanyomokból kinyert DNS-sel. (A nőt, mielőtt lelőtték volna, az elkövető megerőszakolta és megverte.)

Annyit tudni, hogy Hickock és Perry Smith a kansasi gyilkosságot követően egy lopott autóval Floridába érkezett. December 19-én jelentkeztek ki a szállodájukból, éppen aznap, amikor megölték a Walker-házaspárt. Cliff és Christine Walker állítólag egy 1956-os Chevy Bel Air vásárlását fontolgatta, Hickock és Perry Smith pedig pont ilyen autót vezetett. A találgatások szerint így kerülhettek kapcsolatba Walkerék a két férfival.

Az exhumálást kedden végezték: csontmintákat vettek, majd a két férfi földi maradványait visszatemették. Arról, hogy mikorra lesznek meg az eredmények, az illetékes hatóságok egyelőre nem tudtak érdemi információval szolgálni.