Évfordulók jegyében telik majd az ötödik PEN World Voices Fesztivál

p.e | 2009. április 29. |

A Nemzetközi Írószövetség, immár ötödik alkalommal, április 27. és május 3. között rendezi meg New York-ban, a PEN World Voices Fesztivált. A hétnapos rendezvényen negyven ország 160 írója képviselteti magát, köztük a New York-i magyar évad alkalmából több Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László, Nádas Péter és Térey János is.
 

Április 29-én, a Cooper Unionban, nyolc órakor veszi kezdetét a felolvasóest, ahol Muriel Barbery, Nicole Brossard, Narcís Comadira, Jose Dalisay, Edwidge Danticat, Sergio Ramírez, Salman Rushdie és Raja Shehadeh mellett Nádas Péter fog felolvasni. Az anyanyelvű előadások angol verzióját egy kivetítőn lehet majd nyomon követni.

Április 30-án a Metropolitan Múzeumban gazdasági szakemberek, köztük Soros György, fogják megvitatni, milyen alternatívák mutatkoznak a a gazdasági válság hatásainak elkerülésére, vagy legalábbis csökkentésére. Este héttől a Galapagos Art Space-ben a The Moth, (R)evolution: Stories of Change elnevezésű programján Salwa Al Neimi, Jonathan Ames, Petina Gappah, Garaczi László és Salman Rushdie történetei hallhatóak majd.

Április 30-án este kilenctől, a Joe's Pub-ban az 1989 légköréről elmélkedő Babarczy Eszter, Jose Dalisay, Nick Flynn, Sergio Ramírez, Hwang Sok-Yong, Térey János és Paul Verhaeghen beszélgetésére kerül sor.

Május 1-jén egy órakor veszi kezdetét az Austrian Cultural Forumban az a program, melyen latin-amerikai és európai írók beszélgetnek otthonról és migrációról. Anderson Tepper moderátor vezénylete alatt szólal majd meg Garaczi László, Geert Mak, Santiago Roncagliolo és Josep-Maria Terricabras.

Május 1-jén háromtól, az Austrian Cultural Forumban négy különböző kulturális háttérrel rendelkező író beszélget a "tabu" témakörében. Moderátor: Victoria Redel, és akik beszélgetnek: Salwa Al Neimi, Bán Zsófia, Nicole Brossard és Rakesh Satyal. Szintén aznap fél hétkor, a New York-i Magyar Kulturális Központban lehet megnézni a Four/Négy címmel futó programot. Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László és Térey János olvasnak majd fel műveikből, és beszélgetnek a magyar kultúráról, irodalomról.

Május 1-jén hét órakor kezdődik a Bowery Poetry Clubban az a felolvasóest, amelyen Nicole Brossard, Narcís Comadira, Wayne Koestenbaum, Uwe Kolbe és Fuad Rifka mellett Térey János is fellép majd. Az Elebash Recital Hallban, három órai kezdettel lehet meghallgatni az irodalmi munkásságáról nyilatkozó Nádas Pétert. Négytől pedig a Central Library-ben, a művészet szerepéről diskurál Bán Zsófia, Wafaa Bilal, Petina Gappah, és Raja Shehadeh, a moderátor: Anderson Tepper.

A Páneurópai Piknik 20. évfordulójának alkalmából, egy szabadtéri eseményre invitálnak a rendezők. Május 3-án egy órakor kezdődik a program, mely igazi piknikhangulatot ígér, sok zenével és étellel. Az érdeklődők korabeli újságcikkeket, fényképeket és szamizdat kiadványokat is nézegethetnek.