Hírek pulitzer-díj

Észak-Koreáról szóló könyv nyerte a Pulitzer-díjat

.konyvesblog. | 2013. április 16. |A regény kategóriában Adam Johnson The Orphan Master's Son című műve érdemelte ki idén a Pulitzer-díjat, amelynek győzteseit hétfőn hirdették ki.

A magyar származású amerikai újságíró, lapkiadó, Joseph Pulitzer által alapított díjat 21, köztük 7 művészeti kategóriában osztják ki évente. Tavaly meglepetésre a regény kategóriában nem hirdettek győztest, amire 1977 óta nem volt példa.

A Pulitzer-zsűri "nagyszerűen megírt regényként méltatta Adam Johnson munkáját, amely az olvasót kalandos utazásra invitálja a diktatórikus Észak-Koreába és a szív legbelsőbb bugyraiba. A 45 esztendős Johnsonnak ez a harmadik könyve. A szerző a Stanford Egyetem tanára.

Az idei Pulitzeren a The Orphan Master's Son című regényen kívül további két ázsiai témájú mű kapott díjat: Ayad Akhtar Disgraced című színműve, amely a drámai mezőnyben győzött, egy menő pakisztáni-amerikai ügyvédről szól, akinek vacsorapartiján elszabadulnak az indulatok.

A történelmi művek kategóriájában pedig Fredrik Logevall Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam című munkája nyert. Logevall elmondta: tizenegy évig dolgozott a köteten, és közben "egy-két határidőt el is mulasztott", de nem bánja, mert így lett ideje arra, hogy tényleg úgy írja meg a könyvet, ahogy kell. Hozzáfűzte, hogy kiadója, a Random House - amely egyben Johnson könyveinek gondozója - rendkívül türelmes volt vele.

A Random House-hoz tartozó kiadók publikálásában megjelent kötetek közül idén négy is díjazott lett.
A zenei kategóriában Caroline Shaw Partita for 8 Voices című műve kapta a Pulitzert. Az indoklásban a darab rendkívül választékos és találékony kidolgozását dicsérték, különös tekintettel arra, ahogy az alkotásban beszédhangok, suttogások, jelek, mormogás, dallamok és hangeffektusok összefonódnak. Honlapján a zeneszerző a négytételes műről azt írta: nagyon egyszerű darab, amely a felszín és a struktúra szeretetéből, emberi hangokból, táncból és elnyűtt kötelékekből, valamint zenéből született.

A költészeti Pulitzert Sharon Olds Stag's Leap című kötete nyerte.

Az általános ismeretközlő irodalom kategóriában Gilbert King munkáját, a Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America című könyvet jutalmazták.

A díjazottakat 2500 jelölt közül választották ki. A Columbia Egyetem idén 97. alkalommal adta át a rangos elismeréseket. A díjazottak tízezer dolláros jutalomban is részesülnek.