Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

vl | 2021. április 14. |

"Azt találtam ki, hogyha megkérdem magamat, ki nyerte a berni döntőt, azt válaszolom, hogy mi, mi nyertük, magyarok… Tudod, így sokkal könnyebb… és igazságosabb” - írja a ma 71 éve született Esterházy Péter, akinek regényei és írásai meghatározták az irodalomhoz, a nyelvhez vagy a hagyományainkhoz való viszonyunkat. 

Ha Magyarország a képzelet országa, ahogy Esterházy folytatja a fenti idézetet, és tényleg kitalálhatjuk magunknak, függetlenül a reálisan létezőtől, akkor Esterházy most is itt van velünk: mondataiban. A magyar kultúrát is ezeken a mondatokon keresztül értjük meg.

A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentet meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A 100 oldalas, családi fotókkal gazdagon illusztrált magazinban többféle irányból közelítünk Esterházyhoz: írunk az irodalmi nyelvéről, a Berlinbe került hagyatékról, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárról, a történelmi Esterházy családról, a foci szerepéről az Esterházy testvérek életében, hitről és a mai napig támadási felületet adó Így gondozd a magyarodat című magyarhang-játékáról. A különszám posztermelléklete a híres Ottlik-másolat: Esterházy 1982-ben kézzel, egy oldalra másolta le Ottlik Géza Iskola a határon című regényét egy 57x77 cm-es papírra. A tematikus lapszám annak rögzítése, hol tartunk most Esterházyval: hogyan olvassuk a szövegeket, azokhoz milyen irányokból közelíthetünk.

Ez az újság neked szól, ha számodra EP egy csillaghegyi focista, ha érted Esterházy iróniáját, ha meghatódsz A szív segédigéin vagy sokkolt a Harmonia Caelestis után a Javított kiadás, de akkor is neked szól, ha még nem teljesen érted, miért nincs sztori, zavarnak a szövegközi játékok és utalások, mert a magazin segíteni fog elindulni az életműben.

A Könyves Magazin exkluzív Esterházy-különszámának előrendelése hamarosan elindul, a bolti ára 2490 Ft. Ha semmiképp se maradnál le az ünnepi kiadványról, jelezd előrendelési szándékod a info@konyvesmagazin.hu címen, hogy elsőként értesülj arról, miként juthatsz hozzá kedvezményesen az Esterházy-különszámhoz, amelyet a júniusi Margó Irodalmi Fesztiválon mutatunk be. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.