Esterházy, Konrád, Spiró Izraelben vendégeskedik

vl | 2009. február 04. |

Először lesz Magyarország kiemelt vendég a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron, amelyet idén február 15. és 20. között rendeznek meg az izraeli fővárosban.

A két ország között 1948. május 21-én fölvett diplomáciai kapcsolatok 1967-ben, az arab-izraeli hatnapos háború után szakadtak meg, s csak húsz évvel ezelőtt, 1989-ben állították helyre azokat. Hiller István kulturális miniszter tavaly kora tavaszi izraeli látogatásán vetette föl az évfordulóhoz kapcsolódó javaslatot, amelyet az izraeli partnerek örömmel elfogadtak, s így fél éves előkészítés után most több száz kiadvánnyal mutatkozhat be a magyar könyvkiadás Jeruzsálemben.

A vásáron Konrád György, Esterházy Péter és Spiró György személyesen is jelen lesz: az írók irodalmi esteken vesznek részt, a jeruzsálemi Magyar Házban találkoznak olvasóikkal, a vásáron pedig a magyar standon dedikálják műveiket. Konrád Györgytől A cinkos, Esterházy Pétertől A szív segédigéi, Spiró Györgynek pedig novelláskötete jelent meg héberül. (MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.