Elmore Leonard: Raylan (részlet)

Valuska László | 2012. október 17. |

Elmore Leonard neve hallatán a krimirajongók biztosan felkapják a fejüket, nem véletlenül. A 86 éves New Orleans-i születésű író számtalan sikerkönyvvel büszkélkedhet - The Bounty Hunters című első regénye 1953-ban jelent meg, és innentől kezdve nem volt megállás. Pályája elején főleg westerneket írt, később a krimi és a thrillerek világa felé fordult, és milyen jól is tette! Lélegzetelállítóan izgalmas sztorijaira a rendezők is felfigyeltek, és több mint huszonöt írását filmre adaptálták - ugye mindenki látta a Szóljatok a köpcösnek! (1995) vagy a Mint a kámfor (1998) című mozifilmeket? Nem kisebb nevek tanulták az általa írt szöveget, mint Clint Eastwood a Joe Kiddben (1972), Charles Bronson a Mr. Majestykben (1974) vagy Burt Reynolds a Stickben (1985).

Sőt, a könyveire jellemző sziporkázó, olykor durva párbeszédek, lebilincselő cselekményszálak, a pattanásig feszült atmoszféra, valamint a sport és erőszak realisztikus bemutatása Tarantino érdeklődését is felkeltette. Ami nem is csoda, hiszen teljesen magáénak érezte Leonard világát – mintha csak tükörbe nézett volna. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Rum Punch című regény alapján született a méltán elismert Jackie Brown (1997)! Szögezzük is le tehát bátran: ha film, akkor Tarantino, ha könyv, akkor Leonard!

Ebben a szellemiségben hozza vissza az októberben megjelenő Raylan című könyvében korábbi regényeinek (Pronto, 1993; Riding The Rap, 1995) főhősét, egyben A törvény embere című TV-sorozat jóképű sztárját, a cowboy-kalapos Raylan Givens szövetségi rendőrbírót, akinek ezúttal is sok dolga akad. A szénbányák felszámolásával Harlanban ugyanis virágzik a kábítószer-kereskedelem, a hírhedt Crowe-testvérek emberi vesével üzletelnek, és a nőkkel is csak a baj van – Laylával, a transzplantációs nővérrel, Carollal, a szénbányavezetővel, no és a pókerjátékos Jackie-vel is.

Itt egyedül Raylan segíthet, aki amúgy sem hétköznapi figura - keveset beszél, de minden szava telitalálat; nem használja feleslegesen a fegyverét, de ha lő, akkor öl. Elmore Leonard új regénye valóban letehetetlen: sármos főhős, dögös nők, frappáns dialógusok és feszültség minden mennyiségben – akárcsak egy Tarantino-filmben, ugye?

Elmore Leonard Raylan Reszlet Konyvesblognak (1)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.