Elhunyt Nora Ephron

Valuska László | 2012. június 27. |

Hetvenegy éves korában leukémiában elhunyt a három Oscar-díjra is jelölt Nora Ephron író és filmes.

Ephron 1962-ben kezdett írni egy New York Post paródiát, ami annyira megtetszett az újságnak, hogy rögvest szerződtették is. Újságíróként kezdett dolgozni, például ott volt, amikor a Beatles először Amerikába érkezett. Az Esquire-nél, a Cosmopolitannél megjelenő esszéi a szexről, az ételekről és New Yorkról személyesek és viccesek voltak, több kötetben jelentek meg (Walflower at the Orgy, Scribble Scribble és a Crazy Salad).

Első könyve a legendás újságíró, a Watergate-botrányt kirobbantó Carl Bernsteinnel kötött, második házasságára épül, és Heartburn címen jelent meg 1983-ban, később film is készült belőle Féltékenység címmel Jack Nicholson és Meryl Streep főszereplésével. Ebben az évben mutatták be a Meryl Streep és Kurt Russell főszereplésével készült Silkwood című filmet, aminek a forgatókönyvét írta, és egyben Oscar-jelölést is kapott érte.

Forgatókönyvíróként olyan népszerű romantikus filmeket jegyez, mint a Harry és Sally, A szerelem hullámhosszán, A szerelem hálójában, a Michael vagy a Julie&Julia. Ez utóbbi filmeket rendezőként is jegyzi, összesen nyolc filmet készített

Írásait a 2006-os könyvében gyűjtötte össze, ami a magyarul Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek címmel a Park Könyvkiadónál jelent meg.

A szerelem hálójában című filmje egy kis független könyvesbolt harcáról szól a nagy kereskedőlánc óriásboltjával szemben, és persze a szerelemről! Meg Ryan és Tom hanks ismerkednek meg könyvekkel a háttérben.


A Harry és Sallyben Billy Crystal és Meg Ryan egy könyvesboltban találkoznak, miközben az I Could Write a Book című dal szól.

A Julie&Julia pedig egy imádott szakácskönyvből készült blogról szól.